MónTerrassa
La situació de les dones a l’Afganistan preocupa el PSC Terrassa
  • CA

El Partit Socialista de Catalunya (PSC) ha presentat un acord de junta de portaveus sobre la situació de les dones a l’Afganistan, on manifesten la seva preocupació per la situació de les dones i les nenes i reclamen a la Comunitat Internacional perquè iniciïn totes les actuacions necessàries dirigides a preservar la vida d’aquestes, aixñi com manifesten el seu compromís com a Ajuntament amb els valors democràtics de llibertat, igualtat i fraternitat.

L’arribada al poder dels talibans a l’Afganistan preocupa a les institucions europees i a la comunitat internacional pel que suposa de vulneració dels drets humans en aquest país, especialment envers les dones i les nenes. Des de PSC afirmen saber que amb l’anterior govern talibà, entre 1996 i 2001, les dones no podien sortir de casa soles, ni anar al metge, ni estudiar, treballar o participar en la vida social i política, i tampoc tenien instruments per protegir-se de la violència masclista a la que estaven exposades.

El partit polític explica que durant les últimes dues dècades, tot i que amb moltes deficiències, els drets de les dones i les nenes afganes ha progressat de manera significativa. Afirmen que l’Afganistan necessita seguir avançant en igualtat i en drets: aconseguir que totes les nenes puguin anar a l’escola, augmentar la participació de les dones en l’ocupació, la política o la vida social, i erradicar la violència masclista, sigui del tipus que sigui. L’arribada dels talibans al poder pot suposar no només frenar aquest procés, sinó fer moltes passes enrere respecte als avenços aconseguits per a les dones en els últims 20 anys.

La vida de les dones afganes ens importa” defensa el PSC. Per això reclamen de manera urgent que tota la comunitat internacional emprenguin totes les accions que siguin necessàries per evitar la tragèdia, recolzant la vida, la seguretat i els drets de les dones afganes. Les institucions europees han de ser referència de drets i llibertats, no poden mirar cap a un altre costat amb pretextos absurds davant la gravetat del drama humanitari que plana sobre aquell país, especialment sobre aquestes dones i nenes. “Les seves vides són les nostres vides i no podem abandonar-les a la seva sort”, afirmen. “En el diàleg amb els talibans, els drets i llibertats de les dones i nenes s’han de respectar. Parlem de drets humans. Avui són elles, demà podríem ser nosaltres”

Per tot això, des del Grup Municipal Socialista proposen a la Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Terrassa els acords següents.

ACORDS:

1. Manifestem la nostra preocupació per la situació de les dones i les nenes a l’Afganistan i donem el nostre suport com a administració pública a totes les accions que tinguin per objectiu evitar que es vulnerin els seus drets fonamentals, inclòs el seu dret a decidir sobre la seva educació, ocupació, participació política, econòmica, social o cultural, així com el dret a viure lliures de violència masclista, erradicant el matrimoni forçat i el matrimoni infantil.

2. Reclamem a la Comunitat Internacional, tant a les Nacions Unides com a la UE, perquè iniciïn totes les actuacions necessàries dirigides a preservar la vida de les dones i nenes afganes, de forma que tots els processos de diàleg i cooperació actual i futura incloguin la condicionalitat de la garantia dels drets de les dones i les nenes, així com el seu reconeixement com a ciutadanes de ple dret.

3. Recolzem la labor duta a terme pel govern espanyol en la recepció de les persones que han treballat per les institucions europees durant aquests anys i en l’adopció de mesures de protecció a les dones que es trobin en situació de risc pel simple fet de ser dones, així com a aquelles altres que han lluitat i lluiten a favor dels drets de les dones i les nenes, a les defensores dels drets humans, i aquelles professionals que durant aquests anys han treballat per la construcció de la llibertat i la democràcia a l’Afganistan.

4. Instem al Consell Europeu i a la Comissió Europea facilitar la gestió de corredors humanitaris des d’Afganistan a la UE per totes les dones i nenes en perill de persecució, i crida als Estats Membres de la UE a obrir les seves fronteres per donar una solució responsable i solidària a aquest drama humanitari.

5. Manifestem el nostre compromís com a Ajuntament amb els valors democràtics de llibertat, igualtat i fraternitat.

6. Traslladar aquests acords al Govern Espanyol (Ministeris de Defensa, Igualtat i Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació), Congrés dels i les Diputades, al Senat, al Parlament de Catalunya, a les entitats municipalistes FMC i ACM, al Fons català de cooperació al desenvolupament, i a les entitats i associacions en defensa dels drets de les dones de Terrassa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa