MónTerrassa
La residència de Sant Pere Nord es començarà a construir el 2023
  • CA

La residència i centre de dia Sant Pere Nord de Terrassa ja té data: es començarà a construir l’any 2023. Després d’anys i panys de reivindicacions veïnals, finalment sembla que el projecte tirarà endavant gràcies a l’impuls dels Next Generation. Així ho ha anunciat la consellera de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, Violant Cervera, aquest dimecres, 30 de març, en un acte oficial al Centre Cívic Francesc Macià. Acompanyada per l’alcalde Jordi Ballart, la consellera ha anunciat que s’inicia la licitació i que la construcció està prevista que comenci el 2023. Compta amb un pressupost de 9,8 milions d’euros i hi ha la previsió que finalitzi el 2025. No ha estat l’únic anunci, ja que paral·lelament es finalitzaran les obres de remodelació de la residència Mossèn Homs, amb un pressupost de 4,2 milions d’euros.

Es construirà en un sòl cedit per l’Ajuntament de Terrassa, amb entrada per l’avinguda del Vallès, a l’alçada del 477. “Sabem que és una llargament reivindicada, des de l’any 2006, i ara gràcies als fons europeus podem dir que en començarem la construcció”, ha manifestat Cervera que  ha afegit que “la pandèmia ens ha posat davant del mirall i ens ha ensenyat que la nostra gent gran ha de poder estar en centres residencials diferents, amb unitats de convivència més petites, de màxim 20 persones, espais comunitaris, habitacions individuals, espais més adaptats i oberts a les famílies…”. En aquest sentit, la consellera ha subratllat que la residència de Sant Pere Nord serà una de les primeres que tindrà aquest nou model assistencial. 

L’anunci era esperat des del passat mes de gener, quan el govern municipal es va reunir amb la Generalitat, amb presència de la FAVT, per tornar a reclamar la construcció de la residència pública al barri, així com l’ampliació de Mossèn Homs. Aleshores ja se sabia que el pressupost havia estat aprovat per aquest mateix 2022. Drets Socials va demanar un termini de tres mesos per revisar de nou el projecte, aprovat el 2009, i decidir què en feia. 

90 places públiques

Es calcula que aquest nou equipament tindrà una capacitat de 90 places públiques (amb un 70% de les habitacions individuals) mentre que el centre de dia oferirà 20 places públiques. No és la solució definitiva, ja que la llista d’espera és de més de 500 persones, però sí que seria un primer pas. 

“Avui és un dia històric, fruit de la feina de moltíssimes persones i de molts grups municipals i governs locals i nacionals. A Terrassa tenim un dèficit de places de residències, i ara donem resposta i garantim els drets de les persones grans”, ha manifestat Jordi Ballart, que s’ha afegit que “hem de canviar el model, amb més serveis assistencials a domicili, però sense oblidar que moltes persones necessiten poder estar en un centre amb totes les cures. L’alcalde ha subratllat que “sense el projecte inicial i sense haver mantingut la lluita veïnal no hauríem pogut aprofitar els fons europeus”. 

La consellera també ha participat en una reunió amb la Comissió de Residències Públiques, en la qual hi han assistit el tinent d’alcalde de Drets Socials, Noel Duque; la tinenta d’alcalde de Cicle de la Vida, Teresa Ciurana; la regidora de Salut, Capacitats Diverses, Gent Gran i Accessibilitat, Mónica Polo; junt amb la secretària general de Drets Socials, Dolors Rusinés; la secretària d’Afers Socials i Famílies, Anna Figueras; el director de Serveis del Departament de Drets Socials, Xavier Baiget; i la directora dels Serveis Territorials de Drets Socials a Barcelona, Lluïsa Nicolau. Per part de la Comissió, hi han estat el president de l’AVV de Sant Pere Nord, Jaume Ávalos; el president de la Federació d’Associacions de Veïns de Terrassa (FAVT), Pepe Sánchez; junt amb integrants de les associacions de veïns de Sant Pere Nord, Can Tusell, Can Boada del Pi i Poble Nou.

Reunió de Salut amb representants veïnals i Ajuntament per parlat de la residència a Sant Pere Nord | Rafel Casanova BCF

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Joana a març 30, 2022 | 18:40
    Joana març 30, 2022 | 18:40
    Però serà una realitat? Com el Parc de la República? Les obres havien de començar el primer trimestre del 2022. Demà ja és dia 30/03/2022. Polítics, prometen molt en període electoral i no fan res. Com es nota que tenim eleccions locals en breu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa