MónTerrassa
Equip de govern i oposició, com gat i gos parlant d’animals a les festes
  • CA

PSC i Cs han presentat en el ple municipal de Terrassa una proposta de resolució per “garantir el benestar animal i el manteniment de les tradicions“. En realitat, feia referència a l’ús dels cavalls en festes populars. Socialistes i Ciutadans hi han votat a favor, Junts s’ha abstingut i l’equip de govern hi ha votat en contra. La proposta s’ha refusat.

David Aguinaga, de Cs, ha començat la seva intervenció amb atacs a Noel Duque, regidor de Tot per Terrassa. S’ha queixat de les formes de l’equip de govern. “Més humilitat senyor Duque”. La prohibició dels cavalls ha generat, ha afirmat, unes grans disfuncions en les entitats de tots els barris, “que es preparen des de mesos abans”. A més a més, ha criticat amb duresa “impedir als nens pintar-se la cara de color negre. Adduïnt antiracisme volen convertir la cavalcada en una guerra cultural“.

Miquel Sàmper, de Junts per Terrassa, ha dit que “tots estem a favor dels acords, però no de l’exposició de motius”. “Tenim clar que som animalistes, que no animals. Els acords són positius. Li estic donant la raó senyor Noel Duque”. Rosa Boladeras, de Tot per Terrassa, ha manifestat que els canvis d’opinió responen al debat i al diàleg amb l’oposició. “Ens estan demanant votar uns acords de coses que ja fem. Hem parlat amb tothom, amb moltes entitats. Mai hem prohibit res”. “Els animals no desapareixeran dels Tres Tombs. Votarem en contra dels acords i preparem pel proper ple una proposta de resolució amb una exposició de motius digna”.

Amadeu Aguado, per part del PSC, ha refusat entrar en el debat i s’ha queixat de les formes. “Creiem que és compatible el benestar animal amb mantenir les tradicions”. Aguinaga ha negat el diàleg de l’equip de govern. Pep Forn, d’ERC: “Votarem en contra perquè al racisme se’l combat. Treballarem per proposta justa. Les tradicions evolucionen. Els Minyons van fer per primer cop un castell de dones. No s’imaginen les crítiques. Avui, la presència de les dones està normalitzada.”. Forn, casteller i expresident dels malva, ha exposat altres canvis en el món casteller, com el casc de la canalla. Aguado: “Volem crear un espai de reflexió. A Alcoi, tothom va pintat, i és patrimoni de la humanitat de la Unesco”. “Retirem els motius si es pot arribar a un acord”.

Noel Duque ha dit que “no es prohibeix res, sinó que es suggereix. Cs avui ha fet un discurs racista. Ciutadans només busca generar polèmica per aconseguir vots”. “L’exposició de serveis semblava que parles dels toros”. Aguinaga no ha callat. “Les paraules de Duque no tenen precedent”.

ACORDS PROPOSATS

Primer. Reafirmar el compromís d’aquest Ajuntament per la defensa del benestar animal i vetllar per la seva millora.

Segon. Refermar el compromís i suport d’aquesta corporació amb les festivitats populars i tradicionals del calendari local i manifesta la seva confiança en les entitats organitzadores, les quals han fet aquesta feina des de fa molts anys amb respecte a persones i animals i sempre disposades a consensuar.

Tercer. Instar a l ́equip de govern municipal a consensuar qualsevol modificació en el transcurs de les festes que tinguin lloc a Terrassa i en què es compti amb presència d’animals, o no, a la discussió i el debat previ amb la Comissió de Cultura Popular, també amb aquelles entitats veïnals i/o associacions que comptin amb animals en les seves celebracions a fi i efecte de garantir-ne el benestar tot respectant la legislació vigent.

Quart. Instar a l ́equip de govern a respectar l ‘autonomia de les entitats en el moment de determinar el continguts i la forma d’escenificació de les representacions i recreacions de fets històrics o relats literaris, respectant-ne la llibertat d’expressió.

Cinquè. Informar dels esmentats acords a les entitats culturals, veïnals i comercials de la nostra ciutat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa