MónTerrassa
Com ha vist la premsa italiana la detenció de Puigdemont
  • CA

La notícia de l’arrest aquest dijous a la nit del president Carles Puigdemont a l’illa de Sardenya ha sorprès a tothom per igual. Els mitjans de comunicació italians s’han fet ressò dels fets, però amb una cobertura molt diferent en segons el rotatiu. Els dos grans diaris impresos del país transalpí, el Corriere della Sera i la Repubblica, han portat la notícia a les seves edicions en paper d’avui, en portada, amb titulars gairebé idèntics: «Arrestat a Sardenya el líder català Puigdemont», amb fotografia inclosa. Tant en el diari editat a Milà, el Corriere, com en el que té la seu a Roma, Repubblica, han relegat la notícia a les seccions d’internacionals en pàgines interiors.

Els dos diaris expliquen que el líder independentista català va ser detingut aquest dijous quan arribava a l’aeroport de la ciutat sarda de l’Alguer, on Puigdemont tenia la intenció de participar en un festival internacional de la cultura catalana. Corriere della Sera afegeix que ha estat detingut en funció d’un ordre internacional de detenció (detall inexacte, doncs en tot cas s’ha de determinar si sobre el President Puigdemont està en vigor o no l’ordre europea de detenció, en cap cas una ordre internacional).


La resta de diaris italians dediquen espai a la notícia en les seves versions digitals. El diari de Torí La Stampa fa un repàs a l’activitat política del President als darrers anys, tot assegurant a la seva crònica titulada «Puigdemont, el líder que no ho volia ser» que després de la proclamació de l’efímera República catalana el 2017, Puigdemont ha iniciat una batalla legal i política per defensar els drets polítics dels catalans.


La versió digital del diari Il Fatto Quotidiano obre la seva edició amb les últimes notícies sobre la detenció de Puigdemont. Destaca les protestes que s’han produït el matí de divendres davant el Consolat italià a Barcelona. Titulen «L’expresident català Puigdemont detingut a Sardenya. L’advocat: “Apel·lem”. Protestes sota el consolat italià a Barcelona». En una llarga crònica fan un resum dels darrers esdeveniments i expliquen la situació legal del líder català. El periodista David Carreta, corresponsal a Brussel·les del diari digital «Il Foglio», signa una crònica molt detallada del cas i on explica les repercussions legals i polítiques que la detenció de Puigdemont pot tenir per a Itàlia. La crònica de Carreta, des de Brussel·les, és la que entra més en detalls. El periodista coneix el cas de l’eurodiputat molt bé i explica a les pàgines d’Il Foglio que si es confirmés la detenció de Puigdemont i la seva extradició a Espanya, «Itàlia arriscaria una crisi legal amb la UE».


Coneixedor del llarg procès legal de Puigdemont contra les autoritats judicials espanyols, Carreta assegura que «Si les autoritats judicials italianes confirmessin la detenció o si executessin l’ordre europea de detenció emesa pel Tribunal Suprem espanyol contra ell el 2019, hi hauria el risc d’una enorme crisi legal entre Itàlia i la Unió Europea.». El periodista italià assegura que si bé el Parlament Europeu va aixecar la immunitat parlamentària als tres eurodiputats de Junts (Puigdemont, Ponsatí i Comin), el Tribunal de Justícia europeu va afirmar que cap d’ells pot ser detingut per cap Estat membre de la Unió Europea fins que no es resolgués el seu cas. Per Carreta «la detenció a l’Alguer posa de nou a Puigdemont al centre de l’atenció».

Elliot Fernández, historiador terrassenc

Passa temporades llargues a Itàlia per raons familiars

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa