MónTerrassa
La porra del 26-M de 2019 dels alcaldables
  • CA

El 26 M ha fet dos anys d’unes eleccions municipals històriques a Terrassa que ho van capgirar tot i amb uns resultats que van sorprendre tothom i van permetre acabar amb 40 anys d’hegemonia del PSC al capdavant de l’Ajuntament. Fem una repassada a aquell moment amb un dels articles que Món Terrassa va publicar aquells dies.

Durant la ronda d’entrevistes que Món Terrassa va anar fent als 12 candidats a l’alcaldia de Terrassa, es va demanar a tots i cadascun d’aquests que elaboressin la seva particular porra del nombre de regidors a l’Ajuntament per aquest 26-M. 9 dels 12 van accedir a fer-la, i ara és el moment de comprovar quin va ser l’alcaldable que més va afinar en els seus pronòstics.

Per determinar el vencedor, Món Terrassa ha ponderat amb dos punts cada resultat encertat i amb un punt cada pronòstic que s’ha quedat a un regidor (per dalt o per baix) del resultat correcte. En cas d’empat a punts totals, s’ha determinat que sigui el nombre de resultats exactes encertats qui desequilibri la balança. D’aquesta forma, la classificació de la porra de Món Terrassa entre els alcaldables queda així:

1. Maria Eugènia López (Podem-IVE): 16 punts

2. Jordi Ballart (TxT): 15 punts

3. Xavi Matilla (TeC): 15 punts

4. Marc Medina (Cup): 14 punts

5. Isaac Albert (ERC): 14 punts

6. Javi González (Cs): 13 punts

7. Josep Maria Clotet (FiV): 11 punts

8. Jesús Rodríguez (Vox): 10 punts

9. Pepi Oller (TxR – Primàries): 9 punts

Aquesta és la porra dels candidats a l’alcaldia de Terrassa:

Les porres dels candidats a l’alcaldia de Terrassa: en verd els encerts; en blau els que s’han quedat a un regidor | MÓN TERRASSA

Paradoxalment, l’alcaldable que més ha afinat en la porra ha estat Maria Eugènia López López, que no ha aconseguit presència al ple municipal. L’alcaldable de Podem-IVE va encertar 7 dels 12 resultats obtinguts pels diferents partits. Per la seva formació va pronosticar cinc regidors, però finalment s’han quedat fora. Només Pepi Oller (TxR – Primàries) i Josep Clotet (FiV) van preveure que Podem-IVE quedaria fora del Consistori. La resta li auguraven entre un i dos regidors.

També 7 en va clavar Jordi Ballart, que malgrat tot no ha estat tant afinat en la resta de pronòstics. A la seva formació, Tot per Terrassa, n’hi va pronosticar set, de regidors. És qui més s’ha apropat als 10 aconseguits, però la realitat ha superat les expectatives. Cap altra formació donava més de cinc regidors a Ballart, que ha estat la gran sorpresa: ningú s’hi ha apropat ni de bon tros.

El que tampoc gairebé ningú preveia era la forta patacada de Terrassa en Comú. Eugènia López només n’hi donava un regidor. La resta d’apostes es movien entre els dos i els cinc regidors. Finalment, es queden fora del ple. En el cas del PSC tampoc ningú la va encertar, si bé la majoria de formacions es va quedar ben aprop dels 7 regidors obtinguts finalment pels socialistes. Els portaveus de Vox i de Ciutadans, Jesús Rodríguez i Javi Rodríguez, van pronosticar que el PSC obtindria sis regidors. Josep Maria Clotet, de FiV, n’hi augurava 10. La resta de partits esperava que els socialistes en sumessin cinc.

Només hi ha hagut una formació que hagi encertat els seus propis resultats: Família i Vida. El seu representant va pronosticar que no obtindrien cap regidor, com finalment ha estat. L’únic que ha fallat per un regidor ha estat Isaac Albert. El candidat republicà augurava 6 regidors per la seva formació, que finalment n’ha obtingut cinc.

Pel que fa a les demés formacions, hi ha hagut força bon ull per part de la majoria de grups quan els ha tocat preveure els resultats dels demés. En el cas de la Cup, només Jordi Ballart ha encertat que no obtindrien representació municipal. La resta de formacions els auguraven entre un i dos regidors. Junts per Terrassa va obtenir uns resultats esperats per bona part dels alcaldables: quatre n’hi donaven tres regidors i altres tres candidats n’hi donaven dos, com finalment va passar. ERC va ser una de les formacions on més quòrum hi va haver: quatre formacions van encertat els cinc regidors que va obtenir, i altres tres es van passar de llarg per un. Només Oller (en va pronosticar 3) i Clotet (n’hi donava 9) es van quedar lluny.

També hi va haver força encerts en formacions com Vox (només Jesús Rodríguez esperava que obtinguessin algun regidor); Primàries (el mateix que amb Vox, però en el cas de Pepi Oller) o PP (Oller era l’única que li augurava algun regidor). Queda clar, per tant, que cap dels alcaldables esperava una irrupció tant forta com la de Tot per Terrassa; que tampoc s’esperava que Terrassa en Comú desapareixés del ple ni que el PSC aguantés el cop amb tanta fermesa. Són les tres conclusions principals d’una porra on ha quedat clar el bon olfacte dels alcaldables pel que fa a les formacions amb menys vots, però també que els resultats de TxT, TeC i PSC van ser força inesperats.

Maria Eugènia López
Maria Eugènia López | Cristóbal Castro

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa