Quan tot just es feia de dia aquest 15 d’octubre de 2021, s’han sentit petards a Terrassa. La gent que estava despera a aquella hora s’ha preguntat a què responien. La resposta: a quarts de set del matí el Jovent Republicà ha recordat que fa vuitanta-un anys, el president Lluís Companys va ser afusellat per la dictadura franquista. Va ser-ho després d’un judici sumaríssim, injust i sense cap mena de respecte per a la democràcia.

Per a no perdre la memòria, la formació republicana ha llançat diverses salves, que s’han pogut escoltar des de diversos punts de la ciutat, en un acte que ja fa més de quinze anys que se celebra cada matinada del 15 d’octubre.

Jovent Republicà: “Aquesta matinada recordem el president Lluís Companys a Terrassa amb el llançament de salves, a la mateixa hora que el feixisme assassinava l’únic president europeu escollit democràticament que ha estat afusellat del segle XX. La matinada d’un 15 d’octubre de fa 81 anys el president Companys deia les seves últimes paraules: “Per Catalunya!” i tot seguit era afusellat pel règim franquista. No oblidem”

Ona Martínez: “15 d’octubre, 6 del matí. Com cada any, el cel de Terrassa trona. És l’hora en què el feixisme va afusellar Lluís Companys, únic president escollit democràticament a Europa que ha estat assassinat pel feixisme. La memòria ressona a Terrassa”.

ERC Terrassa: “Tal dia com avui de 1940, el franquisme afusevalla Lluís Companys, president de la Generalitat de Catalunya, escollit democràticament. Totes les causes justes del món tenen els seus defensors, Catalunya només ens té a nosaltres”.

President de la Generalitat Quim Torra: “Poques hores abans de ser assassinat, el MHP Lluís Companys escriu a la seva dona: “No admetis, doncs, condols, ni ploris. Aixeca el cap. moriré estimant-te” A 2/4 de 7 del matí, just abans de disparar-lo, va cridar: “Per Catalunya!” . En record sempre del president Companys.”

Aquesta a tarda es commemorarà la data conjuntament amb la secció local d’Esquerra Republicana, en un acte que tindrà lloc a les set de la tarda a la Plaça Lluís Companys. Es faran uns parlaments d’homenatge al president Companys a càrrec de la regidora Ona Martínez representant el Jovent Republicà i la presidenta d’Esquerra Republicana de Terrassa, Xènia Albà. Tot seguit es farà una ofrena floral.

Comentaris

    Joan Octubre 15, 2021 | 10:01
    Com es nota que aquests cadells d'ERC no treballen i no han de dormir per anar a treballar. Sóc independentista però en cap cas justifico que a les 6:30 es pugui despertar els veïns que estan dormint. Això no és denunciable?
      Ramon Octubre 15, 2021 | 14:43
      Ja mirarem de fer-ho cap les 10:00 del matí, que deu ser la teva hora de despertar..."treballador"...

Nou comentari