MónTerrassa
El PDeCAT demana garantir el dret a vot a persones amb discapacitat intel·lectual
  • CA

El PDeCAT Terrassa presentarà un acord a la Junta de Portaveus de l’Ajuntament de la ciutat per tal de garantir el dret a sufragi de totes les persones en igualtat de condicions. El grup municipal considera que s’han vulnerat els drets a les persones amb discapacitat intel·lectual, i per aquest motiu demanen a la Junta Electoral Central la retirada de la instrucció sobre la reforma del vot de les persones amb discapacitat intel·lectual i qualsevol altre mesura discriminatòria que suposi la identificació de l’elector. També volen traslladar el contingut d’aquest acord a la Junta Electoral Central, a la Junta Electoral Provincial, a la Junta Electoral de Zona i a les entitats de la Taula de Capacitats Diverses i Accessibilitat.

Argumenten la proposta després dels fets ocorreguts en els últims mesos. A finals del 2018 el Congrés dels Diputats va aprovar una reforma de la Llei electoral que permetia que 100.000 persones amb discapacitat intel·lectual incapacitades judicialment poguessin votar. Una mesura llargament reclamada per entitats socials i que donava compliment a la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat.

Durant la seva tramitació al Congrés, el Partit Popular va introduir una esmena que desvirtuava la reforma i que provocava inseguretat jurídica ja que establia criteris d’interpretació de la competència de les persones amb discapacitat d’exercir el seu dret a vot. Arran d’aquesta esmena, la Junta Electoral Central va dictar el proppassat 11 de març una instrucció segons la qual els membres de les meses, interventors/-es i apoderats/-des podien apuntar les dades de les persones amb discapacitat intel·lectual en cas de sospitar que no exercien lliurament el seu dret a vot.

Una instrucció de la Junta Electoral Central que vulnerava greument la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat i que, a crideri del PDeCAT, representava “una greu discriminació i una arbitrarietat inacceptable”. Davant d’aquesta vulneració de drets, partits i entitats van recórrer aquesta decisió que la Junta Electoral Central va esmenar en una nova resolució feta publica el 19 de març. Els membres de la mesa i dels partits podran apuntar les dades personals de totes aquelles persones sobre les que tinguin dubtes en relació al seu exercici al dret de vot de manera lliure. “Una rectificació que considerem molt insuficient i que deixa un ampli marge a la interpretació, el que suposa indefensió jurídica”, apunten des del PDeCAT.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa