Àfrica Serena

Àfrica Serena | PSC

El curs escolar a Catalunya començarà el dia 14 de setembre i finalitzarà el dia 2 de juny de 2021. En temps de Coronavirus, amb la proximitat del nou curs i amb els dubtes que tenim per l’inici de les classes, molts pares i mares es pregunten per la seguretat dels seus fills. Els docents, copartícips de l’educació dels nostres fills, també es pregunten per la nova responsabilitat de vetllar per a la salut dels seus alumnes, i no ens obliden, per la seva salut. I jo em pregunto; podem deixar als docents sols davant aquesta responsabilitat?

Abans de respondre a la pregunta, voldria formular-vos una altra pregunta; què és ser professor? És un professional de l’ensenyança, en una àrea general o determinada de coneixement, assignatura, disciplina, ciència o art. Ara ja tenim la definició de professor. No sembla que la seva formació esdevingui amb el meu respecte i admiració als docents, la més idònia per a vetllar per a la salut dels nostres fills i detectar qualsevol signe i símptomes derivar d’aquesta maleïda malaltia infecciosa que és el Coronavirus.

Tornem a les preguntes, què és ser infermera? És la ciència tenir cura i atenció de les persones tant sanes com malaltes. Una professió que forma part de les ciències de la salut. Com diria un amic meu, tenir cura sense que se n’adonin. Ara sí; necessitem una resposta a la primera pregunta; us en recordeu? Podem deixar als docents sols davant aquesta responsabilitat de vetllar per a la salut dels nostres fills? No, no podem. Necessiten la nostra ajuda, com a pares i ciutadans, però també necessiten suport dels professionals de l’àmbit de la salut.

Crec que heu endevinat la meva proposta. La necessitat de la introducció a les escoles i instituts de la figura de la Infermera escolar. No només és una reivindicació històrica de la infermeria, també els sindicats de l’educació i molts docents han fet seva aquesta demanda com imprescindible, per a una educació que pugui integrar aspectes de promoció hàbits saludables i prevenció de malalties. El desconeixement general de les funcions de la infermeria, a vegades, fan difícil la visibilitat professional, molt estereotipada. Necessitem una imatge més real de la professió infermera i les seves funcions que són 4; assistencial, docent, investigadora i gestora; i això és molt importat; són plenament desenvolupades per la infermera escolar.

Crec que un petit resum de les funcions de la infermera escolar ens ajudaran a aclarir alguns dubtes:

Assistencial: El vessant assistencial comprem moltes activitats, i una concepció biopsicosocial de la persona, amb atenció i cura de la salut integral de l’alumne, i la comunitat escolar formada per pares, docents i personal no docent (valorar, diagnosticar, planificar, executar i avaluar) amb promoció, protecció, manteniment i rehabilitació, amb eines com dintre el procés d’infermeria, amb funcions pròpies i de col·laboració amb el metge.

Docent: La funció docent de la infermera, compren aspectes bàsics per a fomentar hàbits saludables i poder prevenir en un futur malalties i accidents. Forma part de la formació com persona dels nostres fills, i no només va orientada als alumnes, inclou a la família, però també a la comunitat docent.

Investigació: Desenvolupament d’estudis i de col·laboració amb altres investigadors en aspectes claus per a la salut de la comunitat escolar.

Gestora: La infermera escolar desenvolupa tasques organitzatives i de coordinació amb docents i l’equip directiu del centre.

Ja tenim les seves funcions, molt resumides, donaríem per a un llibre, però ara ens interessa que els ciutadans sàpiguen la gran tasca que desenvolupa una infermera escolar. Una societat justa, amb equitat, que vetlla pels seus nens i nenes, necessita adults formats amb valors, però també amb hàbits saludables, principi bàsic de la lluita contra el càncer, les malalties cardiovascular i les malalties infeccioses. Aquesta última, la lluita contra les malalties infeccioses, per desgràcia, està de plena actualitat. Si la meva bandera és la justícia social, la infermera escolar és un aspecte clau d’aquesta justícia.

Des de la meva condició de Secretària de Salut i Cohesió Social del PSC de Terrassa, i amb una convicció total, voldria públicament demanar la introducció de la figura de la infermera escolar com una eina imprescindible per a millorar la nostra salut col·lectiva i avançar cap a una societat més igualitària.

África Serena

Secretària de Salut del PSC Terrassa

Nou comentari