MónTerrassa
Mor Manel Arcusa, militant del Front Nacional de Catalunya a Terrassa

Aquesta matinada ha mort en Manel Arcusa, militant del Front Nacional de Catalunya a Terrassa els anys 60. Exemple de lluita per a l’alliberament nacional i social. Havia arribat a Terrassa quan encara era un nen, a principis dels 40, amb la seva família, perquè el seu pare, Josep Arcusa, havia estat desterrat d’Alcalà de la Selva (Terol) per haver estat combatent republicà.

De jove va treballar als Tallers Agut, on feia d’enllaç sindical de la Central Nacional Sindicalista (CNS) al ram del metall, secció electromecànica. Manel també militava a la Joventut Obrera Cristiana (JOC). A principis dels anys 60 va ser captat per militar al FNC. Va militar al nucli terrassenc del Front, entre d’altres, amb Carles Escudé, Agustí Barrera, Francesc Olivé, Josep Pla, Jesús Gómez i Lluís Labòria, on van establir una lluita de resistència a base de pintades i fulls volanders.

A mitjans dels anys 60 aquell nucli es va pràcticament desfer per la repressió policial. Manel Arcusa, tot i no deixar la militància al FNC, va començar a participar més activament en la Unió Sindical Obrera de Catalunya (USOC). La primavera del 1973, en plenes reivindicacions laborals de l’empra Agut, algú va cremar un transformador. Per aquest fet, la policia va efectuar dues detencions el 7 maig, essent Manuel Arcusa un dels detinguts. Pedro González, el Tarta, va ser-ne l’altre. Després d’un dur interrogatori de vuit hores, van ser enviats a la presó de Terrassa. González va ser deixat en llibertat dos dies després. Arcusa va estar cinc dies, alliberat per la fiança pagada per la caixa de resistència. Les detencions no van tenir cap conseqüència judicial.

A mitjans dels anys’70 Arcusa va entrar a militar en l’anomenat Exèrcit Popular Català (EPOCA), dins l’àmbit logístic i taller mecànic de l’organització, en un segon discret terme, sense participar en cap operació armada, ni acció a primera línia. Tampoc mai va ser detingut. Quan el 1980 l’organització armada es va dissoldre, Manel Arcusa va deixar tota militància política activa, tot i que mai va deixar el seu compromís independentista i socialista.

Aquesta breu ressenya de la militància d’en Manel Arcusa, la podeu completar llegint l’opuscle El Front Nacional de Catalunya a Terrassa (1940-1990) editat pel Centre d’Estudis Històrics i escrit per un servidor, i en una entrevista de Joan Alcaraz en el número 22 de la revista Vallesos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa