Jordi Turull i Josep Rull, a l'entrada del Tribunal Suprem
Jordi Turull i Josep Rull, a l’entrada del Tribunal Suprem | ACN

!--akiadsense-->

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha denegat aquest dimarts la llibertat a Jordi Turull i Josep Rull, després que aquests demanessin al magistrat que els permetés abonadonar la presó per poder exercir els seus càrrecs com a consellers del Govern. El jutge argumenta que existeix un risc de reiteració delictiva “potenciat” i diu que el “perill” s’incrementa amb la voluntat expressada pel president, Quim Torra, que –segons Llarena- ha dit que impulsarà la república “il·legalment declarada”. Llarena també recorda que fa pocs dies, el 17 de maig, la sala d’apel·lacions del Suprem (que revisa les seves decisions) ja va denegar la seva excarceració i que no s’han modificat els paràmetres bàsics per avaluar el risc de reiteració i que, per tant, han de continuar entre reixes. Estan empresonats des del 23 de març i, anteriorment, ja havien passat un mes a la presó per ordre de l’Audiència Nacional.

Els dos consellers van demanar el passat dissabte al Tribunal Suprem la seva llibertat provisional argumentant que ja haurien desaparegut les raons per mantenir la presó preventiva, en referència al risc de fuga, i que tenien “perfecte dret” a acceptar el càrrec. En el seu escrit d’al·legacions la defensa de Rull i Turull recordava, a més, que la presa de possessió del càrrec està prevista pel proper dimecres, dia 23, i per això demanava que se’ls deixi en llibertat “amb la major celeritat i urgència possible”.

La defensa dels consellers entenia que el risc de fuga i la reiteració delictiva, dos dels arguments per mantenir-los a la presó, havien desaparegut, ja que la mesura cautelar es va establir per “garantir el retorn de l’autogovern“. L’existència de Govern deixa sense efecte les mesures de l’article 155.

Nou comentari

Comparteix