MónTerrassa
L’independentisme terrassenc supera amb nota l’11S més atípic
  • CA
Representants de l'ANC dels diferents municipis participants
Representants de l’ANC dels diferents municipis participants | Javi González

!--akiadsense-->

Més de quatre-centes persones han participat aquest divendres a la tarda en l’acte central de la Diada Nacional de Catalunya organitzat per l’ANC a Terrassa. El Parc dels Catalans s’ha omplert poc a poc de samarretes blaves i estelades. Els assistents, un cop superat el control d’accés, s’han anat col·locant, disciplinadament, en els diferents punts grups pintats a terra, que garantien la distància de dos metres.

Els primers que han pujat a l’escenari ha estat el nou secretariat de l’ANC que han agraït als assistents l’esforç que han fet per poder “fer compatible el legítim dret a la manifestació amb el dret a la salut des de la responsabilitat”. Amb un especial record cap als professionals sanitaris i essencials que han treballat durant la pandèmia i cap a les persones que han finat a causa de la Covid-19. Terrassa per la Independència ha recalcat que és el moment “d’optar a un sistema democràtic real amb la participació de la ciutadania” i ha posat tres condicionants per poder arribar a la independència: una societat civil mobilitzada, institucions al servei en sintonia a la ciutadania i una àmplia acció exterior”.

Pocs minuts després, ha arribat el moment més emotiu de l’acte, coincidint amb el minut 17.14h el públic s’ha girat cap a l’edifici proper on s’ha desplegat una gran estelada i ha estat acompanyada pels crits d’independència. Tot seguit ha estat el torn dels parlaments. Des d’Espai Drets, del Col·legi d’Advocats de Terrassa i Comarca s’ha reclamat la “immediata posada en llibertat de tots els presos polítics i el sobreseïment de les persones represaliades en la lluita contra l’autodeterminació” així com l’abolició de la Llei Mordassa, entre d’altres.

Anem per Feina ha posat èmfasi en la necessitat de “fer costat a les empreses que en aquests moments han estat abandonades” i ha explicat que l’objectiu de la patronal és incentivar una “xarxa comercial al servei del país” i aconseguir que “el teixit empresarial no depengui econòmicament de l’Estat espanyol”. Anem per Feina ha llançat el clar missatge que “cal fomentar el consum de proximitat i aconseguir la sobirania fiscal”. A continuació, la Intersindical-CSC ha posat la veu a la classe treballadora i no s’ha mossegat la llengua a l’hora de criticar la monarquia borbònica, “no podem seguir pagant la festa als borbons”, ha exclamat, per tot seguit afegir que “estem fartes de veure el clientalisme dels governs titelles espanyols i la complicitat dels sindicats del règim”.

El secretari de l'ANC, Mouad Essemmaa, tancant l'acte de l'11S a Terrassa
El secretari de l’ANC, Mouad Essemmaa, tancant l’acte de l’11S a Terrassa | Javi González

!--akiadsense-->

“Quin preu paguem cada dia per ser espanyols?”

Després dels discursos del sector econòmic, la mirada s’ha traslladat a la lluita social personificada per als CDR, en un discurs que no ha deixat de banda les crítiques cap als partits polítics culpables en part del “desencís” i als Mossos per les seves actuacions “que semblen actuar més a les ordres del govern espanyol que del català”.

El manifest nacional de l’Assemblea ha estat llegit per representants de l’entitat als municipis de Terrassa, Matadepera, Ullastrell i Viladecavalls. Amb els crits reclamant “Unitat” per part dels presents s’ha passat el torn a l’Associació Catalana pels Drets Civils, que de la veu de la dona de Josep Rull i portaveu de Junts a l’Ajuntament de Terrassa, Meritxell Lluís, ha demanat a la gent que “no deixeu de lluitar perquè avui més que mai, la nostra és la causa de la llibertat amb majúscules”. Lluís ha denunciat la contínua vulneració dels drets civils i polítics i ha acabat mencionant un per un a tots els presos i exiliats.

L’acte ha finalitzat amb un breu parlament del secretari de l’ANC, Mouad Essemaa, que ha demanat recuperar l’esperit de l’1 d’Octubre i continuar reclamant el dret a ser independents. “L’Estat està disposat a fer-nos pagar un preu altíssim per ser lliures, però quin és el preu que paguem cada dia per ser espanyols? Quin país volem deixar als nostres fills?”, ha sentenciat.

Els músics, protagonistes cada dia dels Cants per la Llibertat, han estat els encarregats de posar el punt i final amb els Segadors. Pocs minuts abans de les sis, l’acte s’ha donat per finalitzat i s’ha convidat a tothom a marxar de forma ordenada i mantenint les distàncies. Ràpidament els voluntaris han començat a recollir les tanques i replegar les cintes delimitadores, i els assistents han anat marxant cap a casa o a fer una mica de temps per cap a dos quarts de vuit no fallar a la cita al Raval de Terrassa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa