Les tres lleixes que ocupaven els sepulcres de les monges de Sixena, buits, dos anys després del trasllat a l'Aragó

Les tres lleixes que ocupaven els sepulcres de les monges de Sixena, buits, dos anys després del trasllat a l’Aragó | ACN

El Jutjat d’Instrucció número 3 d’Osca ha desestimat els recursos presentats pels exconsellers de Cultura, Santi Vila i Lluís Puig, en què sol·licitaven una rebaixa de la fiança imposada en la interlocutòria del 5 de desembre passat en què el jutge va acordar obrir judici oral contra Vila i Puig acusats d’un delicte de desobediència per no haver lliurat a l’Aragó les 44 peces de Sixena del Museu de Lleida, tot i l’ordre judicial de fer-ho. D’aquesta manera, el magistrat manté la fiança de 216.000 euros imposada a Vila, i de 88.000 euros a Puig, per “garantir” les “possibles responsabilitats” que se’ls puguin imposar. Per la seva banda, la defensa de Santi Vila ha formulat un incident de nul·litat en què demana al jutge que revoqui la resolució del 5 de desembre entenent que durant el procediment s’han vulnerat drets fonamentals de defensa de l’exconseller.

A banda d’assumir aquestes fiances, la fiscalia sol·licita dos anys d’inhabilitació i una multa de 6.138 euros a Vila i a Puig per un delicte desobediència mentre que l’acusació particular, representada per l’Ajuntament de Vilanova de Sixena (Osca), a través de l’advocat Jorge Español, sol·licita onze mesos de presó, 162.000 euros de multa i dos anys i nou mesos d’inhabilitació de càrrec públic per a l’exconseller de Cultura Santi Vila i una multa de 66.000 euros i dos anys d’inhabilitació per al seu successor al càrrec, Lluís Puig. A més de la desobediència, l’acusació particular també acusa Vila d’un possible delicte d’usurpació d’atribucions judicials.

Els fets pels quals el jutge d’Osca va acordar l’obertura de judici oral contra Santi Vila i Lluís Puig tenen el seu origen en la sentència del jutjat de primera instància 1 d’Osca del 8 d’abril del 2015 en què anul·lava les compravendes de les obres fetes per la Generalitat entre el 1983 i el 1992 i pel Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) el 1994. La mateixa sentència recollia que les peces eren propietat de l’Ordre Santjoanista del Monestir de Sixena. L’11 de juny del 2015, el mateix jutjat ordenava l’execució provisional de la sentència i requeria el trasllat “immediat” de les 44 obres. La Generalitat, però, va recórrer totes les decisions judicials i va declarar la unitat de la col·lecció, quan Vila era conseller de Cultura.

És per això que l’acusació particular, a més de per desobediència, acusa Vila d’usurpació d’atribucions judicials. La “desobediència” de Vila va ser “intensa i agreujada”, ja que no només va ser “passiva”, deixant “d’atendre i complir els mandats judicials”, sinó que va ser “preponderantment activa” i va intentar “obstaculitzar i posar traves” al compliment de la sentència, recull l’escrit de l’acusació particular.

Nou comentari