MónTerrassa
Justícia restableix el tercer grau pels presos polítics
  • CA

Continua la batalla jurídica, judicial i administrativa pel restabliment dels drets penitenciaris dels presos polítics. Aquest matí, el departament de Justícia ha anunciat que comença a restablir, dins el termini de temps legal, el règim de tercer grau pels presos polítics després que la Junta de Tractament n’hagi fet la corresponent avaluació. Així ho ha anunciat el secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, en una roda de premsa aquest migdia a Barcelona. Calderó ha defensat l’autonomia de les Juntes de Tractament davant la decisió de la Sala Segona del Tribunal Suprem de tombar els drets penitenciaris dels presos polítics condemnats pel judici del Procés.

Calderó ha explicat que les juntes de tractament de Lledoners i de les presons de dones on es troben Dolors Bassa i Carme Forcadell s’han reunit aquest matí. Després de detallar el camí judicial que acaba amb la sentència del Tribunal Suprem que va privar d’un règim penitenciari obert. Calderó ha remarcat que els presos polítics porten entre 1029 i 1169 dies a la presó, més de tres anys. També ha destacat que quatre d’ells ja han complert la quarta part de la pena -Quim Forn, Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i Jordi Turull- i altres en els propers mesos.

“El Suprem ha tombat el tercer grau atorgat fa sis mesos”, ha emfatitzat Calderó. Aquest és el termini marcat reglamentàriament per revisar les situacions contemplades per complir una pena. “No hi ha cap impediment legal perquè puguin accedir al tercer grau”, ha insistit Calderó. En aquest sentit, ha aplicat l’article 77.4 de la Llei Orgànica General Penitenciària que estableix que no es pot mantenir un intern en un règim inferior al que el seu tractament recomana.

“El Suprem va tombar el tercer grau atorgat el 14 de juliol”, ha argüit. “En un plat de la balança les juntes hi han posat la sentència del Suprem i a l’altra que han complert mig any més de pena i que tots compliran en els propers mesos la quarta part de la pena”, ha constatat. Un tercer grau, per cert, aprovat per unanimitat i avalat pels jutjats de vigilància penitenciària.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa