MónTerrassa
Justícia atorga el tercer grau el dia que comença la campanya
  • CA

Els presos polítics podran sortir de la presó aquest mateix divendres. Llevat de Carme Forcadell, pendent d’una PCR per contacte amb un positiu a la presó de dones. Cap a les onze de divendres ja serà efectiu, el nou règim d’internament obert que van acordar les Juntes d’Avaluació de Lledoners, Puig de les Basses i la presó de dones de Barcelona i que el mateix dia que comença la campanya ho ha avalat Justícia. De fet, molts participaran en una veritable marató d’actes polítics de campanya arreu del territori. Avui ja han estat notificades les resolucions de justícia als represaliats.

La decisió de Justícia era evident, després que el passat 14 de gener ho anunciés el secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, ho anunciés en una roda de premsa. Calderó va defensar l’autonomia de les Juntes de Tractament davant la decisió de la Sala Segona del Tribunal Suprem de tombar els drets penitenciaris dels presos polítics condemnats pel judici del Procés. Ara, amb molts presos amb gairebé la quarta part de la pena complerta, podran sortir amb el tercer grau o bé gaudir de permisos penitenciaris que els permetrien entrar en campanya.

Justícia emfatitza que els presos polítics porten entre 1029 i 1169 dies a la presó, més de tres anys. També ha destacat que quatre d’ells ja han complert la quarta part de la pena -Quim Forn, Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i Jordi Turull- i altres en els propers 14 dies a tot estirar. A través d’un comunicat, emès aquest matí, “totes les resolucions són el resultat d’una anàlisi individualitzada”. De tota manera, Justícia ressalta que en el conjunt dels casos, les resolucions tenen en compte que, des de l’anterior proposta de tercer grau, han complert mig any més de pena. El Servei de Classificació considera que es “tracta d’un temps suficient per a la confirmació d’una evolució positiva, d’acord amb l’article 104.3 del Reglament penitenciari (RP)”. En aquest sentit, subratlla que “tots han tingut accés al règim de vida en 100.2 i en tercer grau, sense incidents, amb ple compromís amb la tasca encomanada i amb una valoració positiva, tant per al procés de reinserció sociolaboral com per al manteniment del vincle familiar“.

El Servei de Classificació també recorda que el tercer grau és una forma de compliment prevista per l’article 102.4 del RP, que en cap “cas suposa cap buidatge de cap sentència” tal i com apuntava la resolució del Tribunal Suprem que va tombar la primera concessió del nou règim penitenciari el passat mes de juliol.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa