MónTerrassa
El govern de Terrassa reclama a l’Estat més recursos per als ajuntaments

El govern de Terrassa, format per Tot per Terrassa i ERC, reclamen a l’Estat espanyol més recursos per als ajuntaments. Ho faran en una proposta de resolució que es presentarà en el pròxim ple municipal del mes d’octubre a l’Ajuntament de Terrassa. Es busca forçar a l’executiu estatal i a tots els grups polítics amb representació al Congrés dels Diputats que revisin el projecte de pressupostos generals de 2023 per “tenir en compte el municipalisme”.

Els dos grups municipals subratllen que s’ha incrementat la participació en els impostos de l’Estat en un 4,9%, el que suposarà un increment real per a Terrassa d’uns 2,2 milions d’euros. Malgrat tot, això es considera “absolutament insuficient” si s’ha de fer front al context econòmic actual i a les obligacions que el mateix govern espanyol “imposa sobre les arques municipals”. És doncs una crítica per un “plantejament insuficient a l’hora de definir els recursos que es destinen al món municipal”.

Milions extres en llum, tipus d’interès i salaris

Per justificar la seva queixa, des del govern municipal exposen que l’any 2022, Terrassa com la resta d’Ajuntaments, ha hagut de fer front a un encariment dels subministraments que ha repercutit de forma directe en el finançament. A la nostra ciutat, ha suposat un increment del 6,1 milions d’euros només en llum o 2,2 milions d’euros per la pujada del tipus d’interès; sense obligar que l’encariment dels costos dels materials ha repercutit en una inversió extra del 20% de les obres en curs.

Alerten que de cara a l’any vinent aquests impactes negatius no retrocedeixen, i per això s’espera “algun moviment del govern de l’Estat de suport a la polítics i els serveis amb un contacte més directe amb la ciutadania, com els Ajuntaments”. Per contra, critiquen que l’únic que s’ha fet és plantejar “un increment dels sous públics al qual els municipis no podran fer front econòmicament malgrat que es pugui entendre la mesura”.

En aquest sentit, l’Estat ja ha obligat, aquesta mateixa setmana, a incrementar pel 2022 un 1,5% l’augment salarial per l’actual exercici, “molt tensat, sense oferir cap altre recurs per fer-hi front que demanar un crèdit”, lamenten. Això, a més, situarà la pujada salarial per l’any vinent en, com a mínim un 4% (prop de 5 milions d’euros per Terrassa). Des de Tot per Terrassa i Esquerra Republicana de Terrassa es destaca que, en un moment on el mateix Pressupost General de l’Estat preveu un increment dels seus recursos en un 7,7%, aquests s’han de distribuir “amb equitat per garantir el bon funcionament de les polítiques a tots els nivells, especialment en l’administració més propera a la ciutadania”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa