MónTerrassa
Els familiars veuen la sentència com “un punt i seguit en la repressió”
  • CA
La filòsofa Marina Garcés llegeix el comunicat de l'ACDC en nom de les famílies dels condemnats a la Plaça del Rei
La filòsofa Marina Garcés llegeix el comunicat de l’ACDC en nom de les famílies dels condemnats a la Plaça del Rei | ACN

!--akiadsense-->

Els familiars dels líders polítics i socials independentistes condemnats pel Tribunal Suprem consideren que la sentència “és un punt i seguit en la repressió” i que “castiga la llibertat ideològica”. L’Associació Catalana pels Drets Civils (ACDC), que agrupa les famílies dels condemnats, ha llegit públicament a la Plaça del Rei un comunicat en què afegeix que els familiars, “malgrat el dolor”, es mantenen “serens i determinats en la lluita compatida en defensa de drets i llibertats fonamentals”. La filòsofa Marina Garcés ha posat veu al comunicat consensuat pels familiars, que avui han preferit no fer declaracions ni assistir a l’acte “per no veure’s exposats”. El president de la Generalitat, Quim Torra, el president del Parlament, Roger Torrent, el Govern en ple i els ex presidents del Parlament, Joan Rigol i Ernest Benach, entre altres, han acompanyat els representants dels familiars en aquest acte.

Els familiars de l’exvicepresident Oriol Junqueras, els exconsellers Jordi Turull, Josep Rull, Raúl Romeva, Dolors Bassa, Joaquim Forn, Josep Rull, Meritxell Borràs i Carles Mundó, l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell i els expresidents d’ANC i Òmnium, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, han traslladat a través de l’ACDC el seu rebuig a la sentència condemnatòria del Tribunal Suprem.

En un comunicat llegit per Marina Garcés, els familiars han constatat que la sentència suposa un “punt i seguit en la repressió”, i en aquest sentit han recordat que la condemna “va començar fa dos anys” amb la presó preventiva aplicada a tots ells. D’altra banda, consideren que la condemna no és només als presos i preses, sinó que “castiga i criminalitza tot el moviment independentista i la dissidència política amb la perversió de la realitat i mentides per a justificar delictes inexistents”.

I és que segons el comunicat llegit per Garcés, la sentència “castiga” també el dret de manifestació, el dret a la llibertat ideològica i de pensament, el de reunió i associació pacífica i la llibertat d’expressió, “entre altres”. “És un càstig que afecta tota la ciutadania, al marge de la seva ideologia i pensament”, s’afirma. Amb tot, les famílies reiteren que “continua sent imprescindible” el paper de la política per “trobar les condicions pel diàleg i que l’estat espanyol deixi de traslladar als tribunals allò que s’hauria de discutir als parlaments”. El comunicat reconeix “el dolor” amb què les famílies han rebut la sentència, però assegura que es mantenen “serenes i determinades en la lluita compartida en defensa de drets i llibertats fonamentals”.

Suport del Govern

La lectura del comunicat no ha comptat amb cap dels familiars dels condemnats, que han volgut restar “a casa seva, i tenir temps per passar la jornada d’avui en la intimitat i no veure’s exposat”, segons ha fet saber Marina Garcés.

No obstant això, unes dues centes persones, moltes d’elles treballadors de departaments diversos de la Generalitat, s’han apropat fins la Plaça del Rei per fer costat a l’ACDC. L’acte s’ha endarrerit per donar temps al president de la Generalitat, Quim Torra, a assistir-hi després del seu parlament a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat. L’han acompanyat el president del Parlament, Roger Torrent, els expresidents de la cambra, Joan Rigol i Ernest Benach, els consellers del Govern, diputats i altres representants institucionals.

L’acte ha clos amb la interpretació d’El cant dels ocells a càrrec d’una violoncel·lista. Després, els assistents han acomiadat la comitiva institucional amb crits d’“Independència”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa