MónTerrassa
Europa diu ‘no’ als 7 milions d’euros per millorar Terrassa però el govern insistirà
  • CA

El projecte de Terrassa per desenvolupar l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (DUSI) no ha estat un dels seleccionats a la primera convocatòria per obtenir Fons Europeus FEDER de creixement sostenible per a projectes de regeneració urbana. El projecte europeu al qual optava Terrassa suposava per a la ciutat rebre finançament comunitari al 50% per a intervencions de millora a la ciutat en diferents àmbits.

L’àmbit d’actuació del DUSI presentat per Terrassa comprèn Can Palet, Can Palet II, Guadalhorce, Xúquer, Can Jofresa i una part del Cementiri Vell, així com eixos de la zona del Parc Vallès amb carrer de Colom, i l’eix del carrer de Germà Joaquim i l’Avinguda Can Jofresa. L’àmbit va més enllà d’un barri i no s’identifica amb un districte, és una zona geogràfica on conflueixen tots els requisits que estableix la convocatòria. El aspectes prioritaris són: econòmics, ambientals, climàtics, demogràfics i socials que afavoreixin un Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat.

Malgrat la primera negativa, el tinent d’alcalde de Cultura, Innovació i Projecció de la Ciutat, Amadeu Aguado, ha assegurat que “confiem en el nostre projecte i no l’abandonarem, perquè la nostra prioritat és l’activació de polítiques de millora del territori”, i ha anunciat que “ens presentarem a la segona convocatòria dels DUSI i altres possibles ajuts als quals puguem optar”. Aguado ha remarcat que “hem identificat un territori que necessita una estratègia integrada i no abandonarem el projecte fins a destinar-hi els recursos al ritme de les possibilitats de la ciutat”.

La competència per ser un dels projectes beneficiaris de la primera convocatòria d’aquests ajuts ha estat molt gran. Només a Catalunya s’hi han presentat un total de 26 projectes DUSI, dels quals només dos han estat seleccionats per obtenir fons FEDER, els ajuntaments de Barcelona i de Santa Coloma, amb 15 milions d’euros cadascun.

Consulta ciutadana

L’Ajuntament de Terrassa va obrir al desembre del 2015 un procés de consulta a la ciutadania al voltant de l’estratègia DUSI, a través d’una enquesta per recollir les aportacions dels ciutadans i ciutadanes. A partir de l’enquesta i de diferents estudis i eines de valoració es van programar les mesures a implementar en cas que Terrassa fos escollida com a beneficiària del projecte, que comportaria una inversió de fins a 14 milions d’euros fins el 2022, aportats a mitges per l’Ajuntament de Terrassa i la Unió Europea. El projecte podia permetre al municipi accedir a Fons Europeus FEDER de creixement sostenible per a projectes de regeneració urbana.

L’estratègia per a poder optar a aquests ajuts havia d’abordar cinc aspectes prioritaris: econòmics, ambientals, climàtics, demogràfics i socials, de manera que tots ells afavoreixin un Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat de la ciutat, afavorint aspectes com la cohesió social i l’eficiència energètica.

Els principals eixos que l’Ajuntament de Terrassa ha plantejat en la seva estratègia DUSI i que defineixen Terrassa com a ‘Ciutat Saludable’ són: el foment de la convivència i la integració social; la rehabilitació i millora dels barris amb criteris sostenibles i amb una especial atenció a l’envelliment de la població; l’increment de la connectivitat urbana entre nodes funcionals de la ciutat, regenerant equipaments i espais públics; la dinamització de l’economia local i la creació d’ocupació, aprofitant l’especialització del teixit productiu cap a l’àrea de la salut; i l’increment de l’eficiència en la gestió administrativa i en el desplegament d’actuacions municipals a través de les noves tecnologies, la transparència i la participació ciutadana.

Comparteix

Icona de pantalla completa