MónTerrassa
ERC planteja canviar el model de recollida de mobles a Terrassa

El grup municipal d’ERC-MES proposa al Ple d’abril que l’Ajuntament de Terrassa compleixi amb la seva obligació de destinar un dos per cent de la recaptació de la Taxa de Residus en programes de gestió ambiental. I és que la Taxa sobre la gestió de residus municipals de Terrassa conté en el seu redactat que “amb l’objectiu de fomentar una actitud ambiental adequada en la producció i gestió de residus, es destinarà una proporció fixa de la recaptació obtinguda mitjançant la taxa, corresponent al 2 per cent, a la dotació d’un programa de gestió ambiental”.

Aquesta obligació per invertir en la prevenció i la minimització dels residus i el foment de la selecció, així com la millora de la qualitat dels serveis de recollida va aplicar-se durant els primers anys de la taxa (2003-2009) amb èxit, fins que l’arribada de la crisi va fer que desaparegués del pressupost municipal. Al Ple d’aquest mes d’Abril, els republicans s’han proposat “un objectiu senzill però necessari: que es torni a complir aquesta obligació de l’Ajuntament”. Segons el portaveu del grup municipal, Isaac Albert, “Hi ha la percepció constant per part de la ciutadania que la ciutat està bruta. El govern recupera inversió en neteja i encara el problema a posteriori, quan la prevenció és una clau fonamental per solucionar aquest problema de ciutat”.

La proposta, a més, només vol fer efectiva a l’àmbit polític una petició expressada ja amb anterioritat. Diferents entitats ja l’han demanat en el marc de la Taula de residus, s’ha presentat com esmena als pressupostos municipals (desestimada per motius “tècnics”) i el pressupost “continua sent ínfim”, afirma ERC. Des del 2009 només s’ha destinat un 0,06% del pressupost municipal a temes de sensibilització i educació ambiental, quan els experts indiquen que s’hauria de dedicar 1 euro per habitant (0,38% del pressupost).

“El resultat? En termes generals la recollida selectiva es troba estancada a Terrassa al 36%, però hi ha dades més clarificadores de la necessitat d’abordar la prevenció. Per exemple, la recollida de mobles, un dels factors on l’incivisme o el desconeixement de la ciutadania provoca una sensació de brutor més palpable a la ciutat, es manté en percentatges paupèrrims. Només un 11 per cent d’aquesta recollida es fa per via trucada per denúncia o pel telèfon de neteja, un servei infrautilitzat segurament per desconegut”, subratlla el grup municipal. Per aquest motiu, ERC-MES proposa abordar “immediatament” el compliment de la inversió en aquest mateix exercici, així com planteja actuacions en temes concrets com un nou model a aplicar en el sistema de recollida de mobles.

Els Republicans aposten per la Taula de Residus com a espai on consensuar i tirar endavant aquestes accions, alhora que demanen a l’equip de govern que es posi les piles amb el Pla Local de Prevenció i Gestió de Residus de Terrassa i s’acceleri la seva presentació i aprovació amb la màxima celeritat.

Nou comentari

Comparteix