MónTerrassa
ERC exigeix mesures per frenar l’escalada de preus de l’electricitat

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha presentat un acord de junta de portaveus per exigir al Govern de l’Estat mesures que frenin l’escalada de preus de l’electricitat. El partit insta al govern de l’estat a reestructurar l’actual model energètic, a ampliar la cobertura del bo social per tal de reduir la càrrega a les famílies més vulnerables i ha sol·licitat també al govern de l’estat un fons extraordinari en favor dels ajuntaments per tal de cobrir l’increment de sol·licituds que estan rebent els serveis socials.

Esquerra ha exposat que l’elevat preu de l’electricitat ha esdevingut un problema estructural que arrossega l’Estat espanyol des de fa dècades i que afecta a milions de famílies i al teixit empresarial del país. Expliquen que el problema ve de lluny i té múltiples causes, com l’evolució de la cotització del gas natural en els mercats europeus, o el fracàs del mecanisme europeu de fixació del preu de l’electricitat aplicat en el sistema elèctric espanyol, degut a la seva estructura empresarial i distribució de tecnologies i instal·lacions que entre altres motius, provoca a la pràctica una manca de competència.

El grup polític afirma que aquest estiu hem assistit a una escalada de preus sense precedents, on el Govern central no ha sabut aplicar cap mesura addicional per contenir l’escalada de preus. Davant d’aquesta decepció per l’actuació del Govern, ERC explica que s’ha produït finalment una rectificació amb la publicació al BOE el passat 15 de setembre de 2021 que incorpora un seguit de mesures socials i d’altra naturalesa per contenir aquest increment desbocat del preu. No obstant, són mesures excepcionals, temporals i provisionals, que no son garantia per resoldre definitivament el problema estructural.

Esquerra aclareix que el municipalisme no és aliè a aquesta problemàtica, doncs a conseqüència d’aquest fort increment del preu de l’electricitat en un context de recessió econòmica, més famílies estaran dins del llindar de la pobresa energètica i serem els ajuntaments qui haurem de respondre destinant majors recursos des dels serveis socials, és a dir, intentant corregir allò que els poder públics de l’estat no volen resoldre exercint la seva capacitat de regulació del mercat elèctric.

El partit també exposa que és més urgent que mai que l’estat doni eines i recursos als municipis per adaptar els edificis i serveis municipals als objectius de reducció de les emissions de CO2, per rehabilitar les cobertes i omplir-les de panells fotovoltaics, i per acompanyar a la ciutadania i a l’empresa en aquest mateix procés de transició energètica. En aquest sentit, l’execució dels fons europeus és una oportunitat per incidir en aquest canvi de model, afavorint aquells projectes orientats a la diversificació del mercat, l’eficiència energètica, l’impuls definitiu a les renovables i la participació de la ciutadania i les empreses, tal com determinen les directives europees pendent de transposar a l’estat.

Finalment, insisteixen en que cal plantejar també com el municipalisme ha de participar de la governança d’una elèctrica pública, i quines eines tenim els ajuntaments per, sols o associats, participar en el mercat de forma directa.

Els acords que han presentat son els següents:

ACORDS:

Primer. Instar al govern de l’estat a reestructurar l’actual model energètic definint nous mecanisme de control públic, lliure d’oligopolis i amb un sistema de preus just, equitatiu, competitiu, sostenible ambientalment i transparent.

Segon. Instar al govern de l’estat a ampliar la cobertura del bo social per tal de reduir la càrrega a les famílies més vulnerables en episodis d’escalada de preus com els que hem viscut aquest estiu.

Tercer. Sol·licitar al govern de l’estat un fons extraordinari en favor dels ajuntaments per tal de cobrir l’increment de sol·licituds que estan rebent els serveis socials.

Quart. Sol·licitar al govern de l’estat que finalitzi urgentment la transposició de les directives europees aprovant una regulació que realment impulsi i posi totes les facilitats a l’autoconsum d’energia renovable i la creació de les comunitats energètiques locals.

Cinquè. Sol·licitar al govern de l’estat que ens doni eines i recursos als municipis per adaptar els edificis i serveis municipals als objectius de reducció de les emissions de CO2, per rehabilitar les cobertes i omplir-les de panells fotovoltaics, i per acompanyar a la ciutadania i a l’empresa en aquest mateix procés de transició energètica.

Sisè. Sol·licitar al govern de l’estat l’obertura de punts d’informació a la ciutadania i a l’empresa articulats mitjançant els ajuntaments, sobre el bo social i els ajuts d’emergència social per fer front a la pobresa energètica, sobre l’adopció de mesures d’estalvi i l’eficiència, sobre la sol·licitud de subvencions a les instal·lacions d’autoconsum d’energia renovable i sobre la participar en comunitats energètiques locals.

Setè. Promoure la instal·lació de sistemes d’autoconsum energètic basat en energies renovables, aplicant bonificacions d’una part de la quota de l’IBI, IAE o ICIO en favor de la ciutadania i empreses que realitzin aquestes actuacions en els seus edificis.

Vuitè. Executar actuacions d’estalvi, eficiència i d’energies renovables en els equipaments municipals, facilitar els projectes d’autosuficiència energètica a empreses i ciutadania, i promoure la sobirania energètica mitjançant l’impuls de les comunitats energètiques locals que permetin fer arribar energia neta i de proximitat a tota la ciutadania.

Novè. Instar al govern de l’estat a destinar els recursos provinents dels fons Next Generation EU a aquest conjunt de mesures i projectes que contribueixin a fer efectiva la transició energètica i alhora permetin diversificar el sistema, acabant amb l’actual funcionament oligopolístic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa