Esquerra Republicana de Catalunya ha commemorat el 88è aniversari de la proclamació de la República catalana, dia 14 d’abril, a la Masia Freixa de Terrassa, amb un acte de reivindicació feminista i d’igualtat de drets. El partit ha volgut retre homenatge a Natividad Yarza, primera alcaldessa escollida democràticament a Catalunya i a l’Estat, l’any 1934. I ho ha fet donant veu a diverses alcaldesses i candidates a l’alcaldia en les pròximes eleccions municipals de l’any vinent.
La Secretària general del partit, Marta Rovira, que ha enviat un vídeo amb el qual s’ha tancat l’acte, s’ha mostrat convençuda que “avui encara ens toca continuar lluitant; encara no podem parlar en termes d’igualtat i paritat. Avui encara defensem la inquietud que les dones puguin participar en la política i puguin prendre decisions”. La líder republicana ha exclamat que “som a Terrassa per recordar que una gran dona republicana va ser la primera alcaldessa de Catalunya i de l’estat, sota les sigles d’ERC, trencant tots els estigmes i els sostres de vidre”. Rovira ha puntualitzat que “les dones també han de poder ser i ser representades, aportar una perspectiva diferent i entomar aquests reptes”. I ha finalitzat llançant un missatge que a totes les dones: “us animo a implicar-vos en política, a ser-hi, a participar i a decidir, i a representar les dones de tota la societat”.
Alba Camps, secretària de política municipal d’ERC, ha estat la responsable de donar la benvinguda als assistents i deixar clar el missatge que s’aniria repetint: “Ser republicanes és indiscutiblement ser feministes, reivindicar la igualtat d’oportunitats i la justícia social”. La diputada al Parlament de Catalunya s’ha mostrat orgullosa de recollir el “llegat de la Natividad. Continuem fent camí, fent-nos visibles i més empoderades”. La construcció de referents ha estat també el tema estrella, recalcant que “no podem voler ser si no sabem que hi ha l’opció de ser-ho, per això les dones hem d’entrar en política i canviar-la”.
Per la seva banda, l’alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mireia Ingla, ha subratllat que en les eleccions del 31, “les dones no van poder votar. Però el seu compromís republicà era tan fort que van prioritzar la defensa dels drets socials i col·lectius per davant de la lluita feminista”. La batllessa ha manifestat que “90 anys després, la lluita continua, però demostrem cada dia que podem ser al capdavant, perquè cada dona que assumeix un lideratge és una victòria pel feminisme”, i en aquest sentit ha reclamat que “hem de lluitar per deixar de ser una quota de representació i exercir el poder real”.
Al seu costat, Agnès Lladó, alcaldessa de Figueres, ha reivindicat que “la nostra lluita passa per ser cada cop més presents a les institucions, perquè només així es poden canviar les coses. Encara ens queden moltes barreres i sostres de vidre per trencar”. Ha reflexionat “arribar a l’alcaldia sent dona no és un camí de roses, ens trobem amb més obstacles i ens sentim obligades a justificar els nostres èxits i com constantment qüestionades per qualsevol decisió que prenem o fem”. Tanmateix, s’ha mostrat convençuda que “les dones fem una política diferent, defugint els patrons i generant més consens, i això molesta al poder. Però és així, des dels municipis i liderant que es construeix la República”.

“Una Terrassa millor per l’Eloi”
Ona Martínez, portaveu municipal d’ERC a Terrassa i candidata del partit, ha iniciat el seu discurs fent referència a la seva situació personal. “Decidir fer el pas a encapçalar la candidatura no va ser fàcil; i més quan també estava decidint si feia el pas de convertir-me en mare. Però al final un dia em vaig dir prou. Prou a mi mateixa, perquè posava en dubte el que feia o sentia, de si n’era capaç i de si havia de renunciar a una de les dues coses. No és normal que les dones hàgim de triar entre maternitat i la nostra carrera”, ha recalcat i ha afegit que “si estic en política és perquè vull convertir una Terrassa millor per l’Eloi i pels fills de totes les terrassenques. Perquè ser-hi és de justícia i ser-hi vol dir fer avançar la ciutat i el país; amb noves formes de governar més properes i empàtiques”. Martínez, que ha tingut un record per a la primera regidora de l’Ajuntament de Terrassa, Quitèria Tarragó, ha sentenciat que “estem posant les bases d’una Terrassa que estigui a l’altura dels reptes del segle XXI. I ho farem reivindicant les dones, que hi som i que hi serem”.
La candidata a l’alcaldia de Mollet, Marta Vilaret, ha posat èmfasi en la lluita que encara queda per fer però també amb tot el que ja s’ha aconseguit. “Han passat 90 anys d’aquells valors que van construir una consciència i identitat de gènere, i encara ens en sentim orgulloses. I no som tan lluny com voldríem ser”. La republicana ha afegit que “som diverses, i aportem coses noves a la política”.
