MónTerrassa
Noel Duque i oposició a Terrassa, garrotades que van i venen al ple
  • CA
ddd

!--akiadsense-->

El PSC, Ciutadans i Junts per Terrassa han presentat una proposta de resolució en què demanen la dimissió del 4rt Tinent d’Alcalde, Noel Duque, per “insultar i amenaçar l’oposició”. L’ha explicat Miquel Sàmper. “Preferiria no haver-la de presentar al ple. És desagradable que el primer punt sigui demanar la dimissió d’un regidor, d’un company. Però les conductes recents i la incorrecció política són igual o més greus que les conseqüències dels insults i amenaces. Quedaran impunes.” Sàmper ha aprofitat per acusar l’alcalde Jordi Ballart de donar-li suport.

Javier González, de Cs, ha afirmat: “És desagradable. Equip de govern passarà pàgina.” Isaac Albert, d’ERC: “Ha ningú li agrada la proposta. En política, si una cosa no es vol fer no es fa. Tenim unes declaracions desafortunades i una petició de disculpes. Per nosaltres el tema està tancat. S’està allargant innecessàiament des de fa 15 dies. Senyors de l’posició, oloren sang i ho fan servir. Allarguen un debat per interès polític”.

Alfredo Vega (PSC): “Em sumo a Junts per Terrassa i Cs en les seves reflexions. La intervenció d’Isaac Albert és desafortunada”. Vega no s’ha mostrat conforme anb les disculpes de Noel Duque. El missatge que es transmet és que qui millor ofén és qui té la raó. La proposta va de democràcia.” Per Vega, és el primer cop que s’arriba a aquesta situació en els tretze anys que porta a la sala de plens. “No va haver-hi disculpes. Insults i amenaces en un altre lloc haurien acabat amb la destitució immediata”.

Noel Duque: “Per fi puc dir el que penso. No som a la mateixa freqüència. No m’he saltat el codi ètic. Jo em dirigeixo al PSC. La implicació de Cs i Junts és altruista. Tota l’oposició està al carro del PSC. Ja sabia que votar Cs era votar PSC. Els entenc i els demanaré perdó. No vaig fer servir les paraules escaients. Demano perdó a qui s’hagi sentit ofès.” Noel Duque ha estat dur i ha repartit per tothom. “Jo dec ser un ignoramt i vostès són “guais””. “Com que em perden les formes….En el vídeo estic malament, realment malament. Sembla que em mereixo desaparèixer perquè vostès volen. Vostés avorreixen a molta gent però no els demano que dimiteixen. Vaig començar fregat plats i hi tornaria… que la dreta no em vulgui fa que tingui ganes de quedar-me. Senyors del PSC, estan enterrant el PSC.”

Sàmper ha respost: “Em molesta Isaac Albert que parli de falsa modèstia. El tinent d’alcalde no ha demanat disculpes. No és veritat. Duque acaba de fer un discurs populista. Nou concepte: demano perdó però et trinxo el cap”. González ha ratificat les paraules del regidor de Junts per Terrassa. “Però jo si que accepto les disculpes de Duque”. Per Vega, “Noel Duque ha apostat pel “i tu més. Intentaran tapar el desgavell amb la majoria absoluta. Segur que en privat ningú justifica les paraules de Duque”.

Ha tancat l’alcalde Jordi Ballart: “Cap fred i cor calent. De vegades els debats pugen de to. Si la persona implicada és honesta tot té solució. I no s’ha parlat de la gestió de Noel Duque. Ha demanat perdó.”

Les declaracions

La petició de l’oposició ve motivada arran de les declaracions de Duque en què manifesten que “va insultar i amenaçar a l’oposició”. El regidor va gravar i emetre en directe un vídeo al seu perfil de Facebook, el passat dimecres 6 de maig, en el qual feia un repàs de diferents assumptes d’actualitat i donava respostes a les preguntes d’alguns ciutadans. Durant aquest vídeo, Duque va fer referència a alguns membres de partits de Terrassa en referència a la polèmica generada sobre la compra de mascaretes per part del govern, dient que “esteu malalts, esteu malament del cap”. L’oposició també considera que se’ls va amenaçar quan el regidor va dir que “Davant de la por, hi ha gent que s’amaga. Jo no m’amago. A mi no em feu por, però aniré a per vosaltres”.

L’oposició afirma que no és el primer cop que membres del Govern municipal falten el respecte d’aquesta forma a membres de l’oposició. “Aquesta intervenció ha estat la gota que ha fet vessar el got”, diuen, rebutjant les paraules del regidor així com el to utilitzat, motiu pel qual demanen la seva dimissió. La reclama ja es va fer oficial en les darreres comissions informatives i va ser contestada per l’alcalde poc després ratificant Duque en el càrrec i afirmant que el regidor estava realitzant una gran tasca.

Proposta de resolució per la restitució de les bones pràctiques en la representació política institucional

Marc Armengol Puig, Portaveu del Grup Municipal Socialista; Javier González Delgado, Portaveu del Grup Municipal de Ciutadans; i Meritxell Lluís Vall, Portaveu del Grup Municipal de Junts per Terrassa; d’acord amb allò que estableix l’article 13 n) del Reglament Orgànic Municipal de l’Ajuntament de Terrassa, presenten la següent proposta de resolució al Ple d’aquesta Corporació.

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

L’Ajuntament és la institució local més rellevant, que té per funció el govern i l’administració dels interessos de la ciutadania d’un municipi. Com a representants de la ciutadania entenem que la democràcia és diàleg i respecte dins la diversitat, la pluralitat i la llibertat ideològica. El nostre compromís amb Terrassa i la defensa del benestar dels seus ciutadans són perfectament compatibles amb la discrepància d’idees i el respecte. Si l’Ajuntament és l’administració més important a la ciutat, els regidors i les regidores que en formem part som els principals representants de la ciutadania i, per aquest motiu, hauríem de ser exemplars en el fons i en la forma. La nostra responsabilitat és immensa i cal que tots i totes hi estem a l’alçada. Volem garantir que aquest Ajuntament no caigui en el desprestigi institucional i per contra, demanem la coresponsabilitat de tot el Ple per a que aquesta cambra esdevingui altra vegada l’òrgan de debat polític de més alt nivell a la ciutat. Les formes en el debat són un element clau de la democràcia i han d’estar presidides per la llibertat d’expressió i respecte a la llibertat ideològica. En aquest sentit, el Ple de l’Ajuntament del mes de novembre de 2019 va aprovar, per unanimitat, una proposta de resolució que demanava als grups municipals de l’Ajuntament de Terrassa i als i les seves representants, per respecte a la ciutadania i a la institució, que compleixin en tots els seus òrgans de debat polític el Codi ètic, fomentant la política dels arguments, la discrepància respectuosa i el consens, especialment en els temes principals de ciutat. Malauradament, en els darrers mesos aquest acord no ha estat respectat per tots els membres del Consistori. Des de l’inici del present mandat s’han produït diverses situacions en les que membres del Govern municipal no han tractat amb respecte a regidors de l’oposició, un mínim exigible en qualsevol democràcia.

En especial, el 4rt Tinent d’Alcalde, Noel Duque, s’ha referit en vàries ocasions amb evidents faltes de respecte cap als membres de l’oposició. El darrer episodi, en el qual el Tinent d’Alcalde arriba a dir que «Estáis enfermos, estáis mal de la cabeza, sois gente que no carbura bien» és intolerable i no es pot permetre en un regidor del Govern municipal. Tanmateix, les paraules «Voy a ir a por vosotros», fent referència als grups de l’oposició s’allunyen de tota forma del que hauria de ser un tracte cordial i respectuós cap a un company del Consistori. Davant d’aquest darrer episodi, des de l’oposició vam demanar a l’Alcalde que intervingués per corregir aquesta situació. Malgrat això, la mateixa tarda el Tinent d’Alcalde no només no va demanar disculpes, sinó que es va reafirmar en les seves paraules i va responsabilitzar a les persones que «no havien interpretat correctament les seves paraules». Ens trobem, doncs, davant la reincidència d’un regidor en les seves males formes i les continuades pujades de to. Ha tingut la possibilitat de rectificar i corregir el seu comportament, però en cap ocasió ho ha volgut assumir.

Es tracta d’un assumpte greu, doncs estem parlant d’un Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Terrassa, un càrrec de gran importància institucional i de representació política que no es pot permetre veure’s tacat per les faltes de respecte del seu titular. La institució i els ciutadans que hi són representats estan per damunt de les males actituds dels polítics que ostenten els càrrecs de representació. La paraules del Tinent d’Alcalde no són contra cap grup municipal. Aquestes manifestacions constitueixen un atac frontal a la democràcia local i a la llibertat d’expressió dels representants de la ciutadania terrassenca. L’oposició té el dret i el deure de exercir la seva tasca de fiscalització amb plenes garanties, sense que cap membre del Govern pugui insultar, menysprear o, fins i tot, amenaçar. El respecte a la pluralitat és un valor essencial que ha de prevaldre a la política per damunt de tot. Terrassa és una ciutat amb una llarga trajectòria de pacte i diàleg, i això no pot quedar a l’oblit en aquests moments difícils. Ara mateix, més que mai, ens cal unitat. Govern i oposició hem de treballar plegats per fer front a la crisi que estem vivint i hem de donar el millor de nosaltres per aportar idees i propostes en la gestió de la situació actual. Això només serà possible si som capaços, entre tots i totes, de generar la confiança necessària per arribar a pactes. I per a que això sigui possible, responsables polítics que exerceixen la seva tasca de la forma que ho fa el 4rt Tinent d’Alcalde, han de donar un pas enrere i deixar pas a persones que puguin generar la confiança que en aquests moments es requereix. Per tots aquests motius, es proposa al Ple de l’Ajuntament de Terrassa l’adopció del següent

ACORDS Primer.- Demanar la dimissió del 4rt Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Terrassa, Noel Duque Alarcón.

Segon.- Compromís de tot el consistori per vetllar per la bona pràctica democràtica de la nostra representació institucional.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa