MónTerrassa
La Diputació demana al Govern fer-se càrrec del deute d’Endesa
  • CA
La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín

!--akiadsense-->

Núria Marín, presidenta de la Diputació de Barcelona, ha demanat als seus ajuntaments, i als de tota Catalunya, que no abonin la quantitat demanada per Endesa. “Els recursos han de sortir dels pressupostos de la Generalitat”, ha afirmat la presidenta aquest matí abans d’una reunió amb tots els municipis de la Diputació. La presidenta, i també alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, es distancia així de les demandes de les entitats socials, les quals demanen que sigui Endesa qui es faci càrrec del 100% dels diners demanats als ajuntaments catalans. El deute que tenen els usuaris vulnerables, segons fonts d’Endesa, arriba fins els 21 milions d’euros i puja cada mes un milió més.

La presidenta ha cridat als ajuntaments de l’àrea a una reunió per traslladar tranquil·litat i ha criticat a la companyia per haver enviat la carta a l’agost, període de vacances i on “molts dels alcaldes i alcaldesses començaven a ser-ho per primer cop”. Marín ha assegurat que hi ha hagut molta preocupació per la carta i també ha confirmat que un o més municipis ja havien abonat la quantitat demanda per l’empresa energètica. “Demanem a tots els municipis que no actuïn de manera unilateral”, ha etzibat abans d’assegurar queles entitats supramunicipals ja estan treballant per resoldre el problema. “Nosaltres acompanyarem a la Generalitat des delsmunicipis”; ha etzibat després de demanar que sigui el Govern qui s’encarregui d’aquest primer pagament.

Una carta ‘poc encertada’

Endesa va enviar a principis d’agost una carta a tots els municipis catalans on els reclamava el 50% del deute acumulat per les factures impagades dels clients vulnerables. L’Hospitalet de Llobregat, en concret, se situa en la quarta posició dels municipis amb més deute acumulat amb 744.667 euros. Al primer lloc es troba Barcelona, 2.898.885 d’euros, seguit de Lleida, amb 1.448.189 euros. Terrassa té més de mig milió d’euros pendents. Aquesta carta en concret es va enviar només als municipis que superaven els 10.000 euros en deute, “uns 400” en paraules de la presidenta de la Diputació, el 40% del total.

“Tothom té dret a equivocar-se però ha de rectificar”, ha dit Marín en relació al to empleat per Endesa. La presidenta de la Diputació ha demanat al Govern liderar el procés de negociació entre les administracions i la companyia. “Hem de trobar una solució a aquests deutes que s’han acumulat. Hem d’establir unes regles de joc per signar un conveni que fa temps, per no dir anys, que està treballant-se”, ha afirmat en relació a l’espai buit de la llei 24/2015, la qual indica que les administracions s’han de fer càrrec del deute però no concreta quines ni si han de pagar la quantitat sencera.

Marín també ha defensat el sector local davant les exigències d’Endesa. “Volem enviar la tranquil·litat que el sector municipal es mereixperquè sempre hem estat al costat dels veïns i veïnes”, ha etzibat. La presidenta ha titllat la carta d’incorrecta i poc “ajustada” des del punt de vista jurídic. D’acord amb Marín, la voluntat de resoldre aquesta situació hi és però dins les regles corresponents.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa