MónTerrassa
El dia que 53 mil egarencs van dir “Sí” a la independència
  • CA
Cues aquest matí per votar a Ca n'Anglada
Cues l’1 d’octubre de 2017 per votar a Ca n’Anglada | Ramon Navarro

!--akiadsense-->

L’1 d’octubre de 2017 va ser un dia ple d’emocions per a una gran majoria de terrassencs. Llevats des de la matinada -o desperts tota la nit- van ser milers i milers els que van desplaçar-se fins als col·legis electorals oberts per a l’ocasió per participar en el referèndum per la independència de Catalunya. Les escoles es van omplir de gent que es mantenia a les portes per evitar que la policia precintés el recinte o requisés les urnes de plàstic.

A Terrassa, a diferència de les veïnes Sabadell o Castellbisbal, no es van produir enfrontaments entre agents de la Policia Nacional o Guàrdia Civil i els votants. Sí que corrien rumors com la pólvora que es necessitava gent aquí o allà, o que s’havien vist agents uniformats, però a l’hora de la veritat només es va viure un episodi real de tensió.

Llargues cues a l'escola Pia de Terrassa per poder votar
Llargues cues a l’escola Pia de Terrassa per poder votar | Marta Sala

!--akiadsense-->

Va ser al col·legi electoral de Cementiri Vell prop de les dotze del migdia, on un gran desplegament dels Mossos van posar en alerta els concentrats que van demanar reforços. Els egarencs partidaris del referèndum -a favor però també en contra de la independència- van respondre i es van acostar a fer una muralla humana per impedir-ne l’accés. Fins i tot hi van anar els Bombers per reforçar-ne la defensa. Finalment però, no va caldre. Els Mossos es van retirar i la Policia Nacional mai va aparèixer. També es podria destacar l’episodi ja a l’hora del tancament de les urnes a l’Institut Montserrat Roig, on una patrulla de Mossos va intentar entrar. Ràpidament la gent va reaccionar i se’ls va tancar les portes.

L'arribada dels Bombers per defensar col·legi cementiri vell
L’arribada dels Bombers per defensar col·legi cementiri vell l’1-O | Cristóbal Castro

!--akiadsense-->

I és que amb els fets d’Unipost encara ben presents a la retina dels egarencs, no es va voler córrer el risc de deixar les urnes “desprotegides” i durant tot el dia van fer guàrdia en tots i cadascun dels col·legis electorals. Cap a dos quarts de vuit va començar el recompte a les meses. Va ser aleshores quan es van viure els moments més emotius. Després d’una jornada de tensió es van deixar sentir aplaudiments i crits, fins i tot alguns càntics. Terrassa va aconseguir participar en el referèndum i ho va fer amb els vots de 60.294 persones, gairebé un 40% del cens (153.025 persones). Dels que van votar, 52.837 ho van fer a favor de la independència de Catalunya mentre que 5.730 ho van fer en contra.

Tots cobrint les portes de l'Institut Les Aymerigues
Tots cobrint les portes de l’Institut Les Aymerigues | J.M.O.

!--akiadsense-->

Món Terrassa va fer un especial per l’1 d’Octubre, amb informació actualitzada i al minut de cadascun dels col·legis electorals:

Minut a minut fins a les 16h

Minuts a minut fins a les 18h

Minut a minut fins a les 22h

A les portes del Casal de Les Arenes protegint el col·legi
A les portes del Casal de Les Arenes protegint el col·legi | Cristóbal Castro

!--akiadsense-->

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa