MónTerrassa
Dard dels Comuns a Junts: Qui posa en risc la immersió lingüística no mereix ser al Govern
  • CA
Jèssica Albiach, en l'acte sobre educació a Terrassa
Jèssica Albiach, en l’acte sobre educació a Terrassa | Xavi Hurtado

!--akiadsense-->

El Casal de Ca n’Aurell de Terrassa ha acollit aquest dimarts l’acte central d’En Comú Podem amb la presència de la candidata Jéssica Albiach, el diputat al Parlament Marc Parés, el diputat al Congrés Joan Mena, i la candidata per Girona, Rosa Lluch. El debat portava per títol “L’educació que Catalunya” i ha comptat amb intervencions de membres de la comunitat educativa i regidors vinculats a la formació. “Volem reivindicar la necessitat de dignificar l’educació amb més recursos i inversió, per fer una educació de qualitat, contra la segregació escolar, que no s’amaga de valors cívics com el feminisme o l’ecologisme, i de lluita contra la discriminació i per una governança més democràtica”, ha resumit el presentador Miquel Àngel Essomba.

Un dels temes estrella ha estat la immersió lingüística on Joan Mena ha aprofitat per carregar durament contra Junts per Catalunya, a qui ha retret la seva actitud en el Congrés. “Els Comuns agafem el blindatge de la immersió lingüística com a bandera, no des d’un punt de vista nacionalista, sinó perquè sabem que és l’element que vertebra, cohesió i dona l’igualtat d’oportunitats”, ha exposat el diputat, que seguidament ha dit “jo vaig fer totes les negociacions per fer el Pacte i em va sorprendre que qui es va despenjar de l’acord va ser Junts per Catalunya. Que jo ja sé que últimament estan més en una estratègia de confrontació estèril, i per tant d’atacar a tot el que no sigui pur, ho estem veient en aquests tuits xenòfobs que estan fent alguns dels seus candidats”. Mena ha sentenciat que “algú que no defensa i que ha posat en risc, per interessos electoralistes, la immersió lingüística allà on és més difícil defensar-la, al Congrés, algú que no defensa un consens educatiu tan important al nostre país, no es mereix continuar al Govern de la Generalitat”

Quant les intervencions, Albiach ha demanat a la Generalitat més cogovernança amb els ajuntaments a l’hora d’implantar polítiques educatives, més enllà de les etapes obligatòries. Ha remarcat la infrainversió que pateixen “els cicles formatius” i ha recriminat que “no s‘està facilitant que la gent tingui accés als estudis independent de l’edat i els recursos econòmics que tingui”. Sobre l’abandonament escolar, ha demanat posar la mirada no tant en l’alumne i les famílies sinó en “les condicions d’escolarització” i ha reivindicat amb entusiasme la figura de la “infermera escolar per a alumnes amb necessitats específiques”, un recurs que considera “essencial” per afavorir l’escolarització igualitària de tots els alumnes.

Al seu torn, Rosa Lluch, ha posat l’accent en la universitat i ha carregat contra Convergència i el govern d’Artur Mas. Lluch ha emfatitzat la pèrdua d’estudiants universitaris que abandonen o no arriben a la universitat “perquè no s’ho poden permetre. En l’època d’Artur Mas es va fer la major pujada de taxes, fent la universitat catalana de les més cares d’Europa” i ha recalcat que “la universitat durant molts anys ha estat un ascensor d’aglutinar socialment a la gent. I en els darrers governs de Convergència es va expulsar molta gent de la universitat”. Per la candidata per Girona dels Comuns “necessitem més recursos; durant 10 anys el govern català només ha retallat i retallat. Com podem oferir així nivell, igualtat i equitat?”.

El diputat al Congrés per En Comú Podem, Joan Mena
El diputat al Congrés per En Comú Podem, Joan Mena | Xavi Hurtado

!--akiadsense-->

Joan Mena també ha volgut posar en valor el dret a l’educació com un dret que hauria d’estar present “al llarg de totes les etapes vitals”. Així mateix, ha recalcat la importància de l’educació 0-3 dins del sistema, criticant els governs de la Generalitat perquè l’han empès a la “privatització i externalització” i ha acabat parlant de segregació escolar. “La lluita contra la segregació és la principal amenaça que tenim a la nostra societat: volem acabar amb les escoles sexistes, amb l’amenaça de les escoles separades per religió, per qüestions lingüístiques… I sobretot, amb la principal amenaça que és la segregació socioeconòmica, invisible i conseqüència de l’abandonament prematur”.

Finalment, el diputat Marc Parés ha tornat a recalcar la importància d’un bon finançament en l’etapa inicial de la vida i en veure “l’educació a temps complet, més enllà de les parets de les escoles”. Pels comuns el % de cost que han de sufragar les famílies és excessiu comparat amb altres comunitats. “Cal invertir en les escoles de 0-3 com a element de qualitat educativa, perquè és la inversió més fructífera, i perquè és de justícia social fer-ho”, i ha destacat que el seu partit ha apostat per la “tarificació social”.

Els ponents d'En Comú Podem en el plató de Terrassa
Els ponents d’En Comú Podem en el plató de Terrassa | Xavi Hurtado

!--akiadsense-->

!--akiadsense-->

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa