MónTerrassa
La taxa de guals de Terrassa es revisarà
  • CA

Cs ha portat al ple de gener una proposta de resolució per “revertir la taxa de guals a la situació prèvia a l’última revisió de 2018” i “revisar a més el sistema aplicat en les ordenances fiscals de 2019 per a calcular aquest import”. El grup taronja ha recordat que la taxa de guals “s’ha incrementat un 20% de mitjana, arribant en alguns casos a augments molt per sobre d’aquesta xifra”, la qual cosa en opinió de Cs suposa “una pujada massa brusca i, fins i tot, injusta a vegades, ja que no repercuteix en millores en els serveis que es presten”. “Una iniciativa que coincideix en el temps amb un informe de la Síndica de Greuges Municipal que recomana a l’Ajuntament tornar a replantejar els paràmetres i criteris aplicats per al nou sistema de càlcul”. La proposta la defensat el portaveu, Javier González, que afirma que ha rebut les queixes de la ciutadania.

Dels dos acords que es presentave, el ple n’ha refusat el primer i acceptat el segon:

Primer.- Revertir la taxa de guals a la situació prèvia a la seva revisió de 2018 d’aplicació a les ordenances fiscals de 2019 i 2020. Establir mètodes de compensació als contribuents.

Segon.- Revisar el replanteig de la taxa, atenent a la seva naturalesa de revertir la recaptació en una millora del servei que es presta, i pel que fa a nous paràmetres de càlcul i a la seva aplicació escalonada. Establint un període de transició que tingui en compte el principi de proporcionalitat que inspira l’ordenament jurídic tributari si s’escau.

Miquel Sàmper, de Junts per Terrassa, ha recordat que fa poc es va revisar el valor cadastral i que per aquesta raó van pujar els rebuts de les taxes. El cap de la formació ha reblat que votaria a favor i ha recordat que si la Síndica ha mostrat discrepàncies sobre les taxes i ha recollit ua munió de protestes” és que alguna cosa no hem fet bé”. Alfredo Vega, pel PSC, ha considerat que a Ciutadans “demanen una cosa i la contrària”. Isaac Albert, d’ERC, ha parlat de “perles” de González. “Què vol dir pagar més del que cal?”. El líder republicà ha dit que hi ha més de 7.000 guals i que no es pot mencionar que les queixes són milers. “La justícia social comença per la justícia fiscal”, ha reblat Vega en el torn de rèplica.

La regidora Isabel Martínez va recordar fa uns dies que la formació taronja “ja va mostrar el seu desacord quan es va aprovar el nou sistema de càlcul d’aquesta taxa en 2018”. Llavors, “els responsables locals de Cs van advertir sense èxit que calia una revisió urgent del nou càlcul i aplicar qualsevol pujada de manera escalonada” al govern municipal del PSC. La regidora ha afegit que, en el debat d’ordenances de 2020, el nou govern de Tot per Terrassa i ERC “va desistir de la seva intenció de tornar a pujar la taxa, però no va assumir reflexionar sobre la injusta pujada de 2019”. En opinió de la regidora de Cs, “hauria de revertir-se la situació al que es pagava amb anterioritat i per a qualsevol pujada caldria establir un període de transició que tingui en compte el principi de proporcionalitat que inspira l’ordenament jurídic tributari si és necessari”.

La proposta de Cs també planteja que “s’estableixin mètodes de compensació als contribuents, ja que segons el mateix informe de la Síndica de Greuges Municipal aquesta pujada no repercuteix en millores en la via pública o altres serveis prestats pel consistori”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa