Isabel Martínez,

Isabel Martínez, | cedida

La regidora del Grup Municipal de Ciutadans (Cs) a l’Ajuntament de Terrassa, Isabel Martínez, ha anunciat que la seva formació ha proposat “revertir la taxa de guals a la situació prèvia a l’última revisió de 2018” i “revisar a més el sistema aplicat en les ordenances fiscals de 2019 per a calcular aquest import”. Martínez ha recordat que la taxa de guals “s’ha incrementat un 20% de mitjana, arribant en alguns casos a augments molt per sobre d’aquesta xifra”, la qual cosa en opinió de Cs suposa “una pujada massa brusca i, fins i tot, injusta a vegades, ja que no repercuteix en millores en els serveis que es presten”. Ciutadans ha presentat aquesta proposta per a debatre en el pròxim ple, “una iniciativa que coincideix en el temps amb un informe de la Síndica de Greuges Municipal que recomana a l’Ajuntament tornar a replantejar els paràmetres i criteris aplicats per al nou sistema de càlcul”.

Isabel Martínez ha recordat que la formació taronja “ja va mostrar el seu desacord quan es va aprovar el nou sistema de càlcul d’aquesta taxa en 2018”. Llavors, “els responsables locals de Cs van advertir sense èxit que calia una revisió urgent del nou càlcul i aplicar qualsevol pujada de manera escalonada” al govern municipal del PSC. La regidora ha afegit que, en el debat d’ordenances de 2020, el nou govern de Tot per Terrassa i ERC “va desistir de la seva intenció de tornar a pujar la taxa, però no va assumir reflexionar sobre la injusta pujada de 2019”. En opinió de la regidora de Cs, “hauria de revertir-se la situació al que es pagava amb anterioritat i per a qualsevol pujada caldria establir un període de transició que tingui en compte el principi de proporcionalitat que inspira l’ordenament jurídic tributari si és necessari”.

La proposta de Cs també planteja que “s’estableixin mètodes de compensació als contribuents”, ja que segons el mateix informe de la Síndica de Greuges Municipal “aquesta pujada no repercuteix en millores en la via pública o altres serveis prestats pel consistori”. Finalment, Martínez ha apuntat que la brusca pujada de la taxa ha provocat nombroses queixes d’entitats veïnals i particulars, com demostra la implicació de la Síndica en l’assumpte.

Nou comentari