x
L’acte dels Comuns a la Biblioteca Central de Terrassa | TERRASSA EN COMÚ

“De Terrassa a Europa: Construïm ciutadania en comú, amb municipis valents i una Europa defensora dels DDHH” ha estat el títol de l’acte on hem pogut comptar amb Ernest Urtasun, eurodiputat i cap de llista de Catalunya En Comú a les eleccions europees, Xavi Matilla, candidat a l’alcaldia de Terrassa, Arantxa Gurtubay, activista pels drets humans i extreballadora de l’ACNUR i Laila Suossi, col·lectiu pares i mares de l’Escola President Salvans. “Avui fem un fòrum per parlar de refugi, ciutats i drets humans, del dret a la ciutat de totes les persones, uns fenòmens que hem de poder abordar des de tots els àmbits. Hi ha moltes problemàtiques que estan al món local i al món europeu que estan totalment vinculades” ha explicat Urtasun en la seva primera intervenció. Pel que fa a les ciutats ha comentat “hem canviat la legislació per poder fer arribar un fons directe a les administracions locals, empoderant-les en matèria d’acollida”. Pel que fa als governs, Urtasun ha emfasitzat que “si no tenen una política centrada en com hem d’acollir, el combat contra l’extrema dreta passa per canviar les polítiques”.

“Que demaneu a la Unió Europea per poder fer la vostra feina i per a poder garantir el dret a la vida i a la mobilitat de les persones?” ha preguntat Marta Junqué que ha exercit de moderadora a la primera part de l’acte a l’Arantxa Gurtubay. “Necessitem una política nacional per lluitar contra la por, una manera és tenir informació real, ja que la migració està molt estigmatitzada. Així com fer costat als municipis que al final són els que estan treballant amb les persones migrants”, ha apuntat.

Pel que fa als municipis, a la primera intervenció de Matilla ha explicat que “Terrassa és un municipi valent i encara volem que ho sigui més. Davant d’aquelles que voldríem que tinguéssim una Europa amb murs, insolidària i tancada, nosaltres el que defensem són ciutats d’acollida, que defensin els drets humans i que ens permetin generar una nova cultura de ciutadania que faci una Europa molt més acollidora del que és actualment. Les persones que arriben no només han de poder gaudir del dret a la ciutat, han de poder tenir el dret de fer ciutat i, per tant, d’implicar-se en la construcció de la ciutat. El repte que tenim és com garantim el dret a la ciutat”.

El segon bloc de l’acte, moderat per Elena Tarifa, s’ha centrat en el veïnatge i el dret a la ciutat amb uns municipis europeus com a espais de solidaritat, resistència i democràcia. Així com de posar en valor l’expressió de la defensa dels drets de la ciutadania, com és el cas de l’Escola President Salvans que ha explicat la Laila Suossi, “el que nosaltres volem és donar a conèixer allò que ens preocupa“. Un dels primers drets i pilar fonamental del benestar és l’educació, com han posat en relleu les participants, un pilar que “si es continua retallant s’oculta el veritable problema de fons que no és un altre que la retallada dels serveis públics bàsics i que es ven des de la dreta com problemes associats a la immigració” com ha explicat Matilla.

En aquesta segona part de l’acte Xavi ha comentat que “cal una voluntat política clara dels governs, amb uns reptes que tenim al davant com pal·liar els impactes d’una llei injusta en matèria d’estrangeria, amb mesures que TeC ha presentat al Ple de l’Ajuntament de Terrassa per passar dels drets a l’exercici dels drets així com reforçar els mecanismes d’informació”.

Un acte on els assistents també han participat assenyalant les prioritats en matèria de drets humans des dels municipis: una Europa oberta, acollidora de les persones migrants que posi la vida i els drets humans al davant; la construcció conjunta de ciutats de drets; una Europa municipalista on les persones migrants tinguin drets de ciutadania i accés als drets socials als nostres municipis.

Nou comentari