Josep Lluís Alay, director de l’oficina de Carles Puigdemont, ha presentat el seu darrer llibre “5 continents i 1 llibertat. Cròniques de política internacional” en un acte celebrat ahir a l’Auditori MútuaTerrassa, on ha reflexionat sobre com es presenta Catalunya el món i el suport internacional necessari per ser un Estat independent, com el d’Estats Units, la Xina o Rússia. La presentació va ser organitzada pel Consell per la República Terrassa, Assemblea Nacional Catalana, Símboleditors i Mútua de Terrassa, i va ser dirigida i moderada pel periodista, editor del Grup El Món i president del consell d’administració de Món Terrassa, Salvador Cot.

L’acte, que ha reunit un centenar de persones, ha consistit en un debat amb l’autor del llibre, qui ha reflexionat sobre les relacions de Catalunya amb la resta d’Estats. “No tindrem mai suport explícit si no som nosaltres els que decidim ser independents. Si no hi ha Estat a reconéixer, ningú no et reconeixerà mai“, ha subratllat Alay. En aquest sentit, ha afirmat que Catalunya ha de tenir relacions amb tots els Estats si vol ser un Estat independent en el futur, “bones o dolentes, però les ha de tenir”.

Ha posat d’exemple Israel, Rússia, el Kurdistan i fins i tot la Xina, que és “un país contrari al que estem fent, un país contrari a que des de baix es crei un Estat diferent dins d’un altre Estat”. Ha fet èmfasi sobretot en la potència dels Estats Units, recalcant que és molt important “no despertar cap tipus de veto per part dels EEUU” perquè “no serem independents si la independència de Catalunya va en contra dels interessos dels americans”.

Presentació de “5 continents i 1 llibertat.” amb Josep Lluís Alay i Salvador Cot/Laura Gómez

Ha afegit que cap dels 200 Estats del món no tenen cap interès en sumar-ne de nous, i per tant “hem de pensar què podem oferir a la resta del món perquè pensi que és interessant tenir un República”. A més, la major part dels Estats del món “han aconseguit i aconsegueixen ser Estats a través de lluites violentes, desgraciadament, i nosaltres ho volem fer d’una forma diferent, el que ens dóna un valor afegit“. Però tot i així ha afirmat que “hem de deixar de jugar i anar a per totes si volem que la resta del món ens vegi”.

L’autor del llibre també ha reflexionat sobre el passat, i ha reconegut que un dels grans errors del 2017 va ser la gran confiança dipositada en la Unió Europea: “Va ser un gran error posar totes les pomes a la mateixa panera, especialment amb la UE, on l’Estat espanyol és un dels grans protagonistes a nivell polític”. Alay defensa que Catalunya té vocació europeista, i per aquest motiu molts ciutadans i ciutadanes encara se senten ferits: “Moltes persones van veure com Espanya abusava de Catalunya estant dins de la UE, i la UE encara calla, per això hi ha una ferida”.

Per acabar, ha fet una breu valoració sobre la detenció de Carles Puigdemont a Sardenya, exposant que “la justícia italiana s’ha mantingut ferma”, fins i tot amb un tema amb el que Itàlia no se sent còmode degut als problemes que té amb el Tirol del Sud, la vall d’Aosta, o el mateix moviment independentista sardà. “Veure com un altre país europeu ha donat la raó a Carles Puigdemont li ha donat molta més força per seguir avançant“, ha conclòs.

Presentació de “5 continents i 1 llibertat.” amb Josep Lluís Alay i Salvador Cot/Laura Gómez

5 continents i 1 llibertat

“5 continents i 1 llibertat” és el recull d’articles que l’autor ha publicat als diaris ARA i El Punt Avui en els darrers anys sobre qüestions de política internacional. “Amb una actualització sobre el curs que els esdeveniments han pres des de la redacció dels articles, aquest llibre és una eina imprescindible per conèixer els principals focus de conflictes del món que tenen la lluita per la llibertat i els drets humans com a protagonista”.

Comentaris

  Carles De Fita Octubre 22, 2021 | 13:18
  Ha, ha! "És molt important no despertar cap tipus de veto per part dels EEUU”, diu. Si es va pel món acollonit i condicionat, em sembla un mal sistema. Trobo que un és allò que és i fa allò que fa, precisament perquè és qui és i fa el que fa, no per agradar o desagradar els altres. Els països o els bons grups de música, igual que les persones. Si estàs pendent dels altres, tens totes les de perdre. Se'n diu DEPENDÈNCIA, precisament tot el contrari d'IN-dependència. Senyor Alay, disculpi el meu atreviment però li suggereixo que truqui al sr. Trump, que gràcies a la seva xarxa social pròpia pujarà fort donada la gran quantitat de nord-americans incultes i desinformats que poblen el seu país. O sigui, un mirall del mateix rotllo de desinformació i mentides dels protagonistes del Procés (ja veiem la quantitat d'adeptes que va tenir aquesta tàctica aquí a casa).
   Baldric Octubre 23, 2021 | 00:54
   El Sr. Alay toca de peus a terra i no fa volar coloms. Si tu ets capaç de liderar Catalunya cap a la independència sense el suport de les grans potències, et presentes a les eleccions, proposes el teu programa i si et vota la majoria, endavant. Sino, no critiquis.
    Carles De Fita Octubre 23, 2021 | 11:06
    Els coloms estan volant des de fa anys, senyor Baldric. Com a molt mínim, des que l'Artur Mas va reinventar l'independentisme com a cortina de fum per tal que la gent no li bloquegés en massa el país sencer a causa de les salvatges retallades que estava aplicant (les més bèsties de tota la península, que no se'ns oblidi). Però no tinc cap problema en que vostè segueixi somiant i el sr. Alay enganyant i decebent els seus acòlits (que si les coses continuen així no dubto que cada cop seran menys). Vostès vagin posant el color groc amunt i avall a TV3 (interessant tàctica pensada per tal que funcioni a nivell de l'inconscient dels espectadors), i segueixin amb la campanya indepe des del FAQs fins els programes d'humor, que això només demostra que si no exerceixen la seva propaganda i manipulació no tenen res a tallar. Ànim, senyor Baldric, que somiar segueix essent gratuït!
  Roberto.G Octubre 23, 2021 | 11:19
  Pues a mí me parece que el señor Carles tiene razón, y que ha sido todo una estrategia para afectar a las emociones de las personas, en este mundo emocional e infantilizado, y me hace recordar que antes del president Mas apenas había un 15% de personas pro-independencia en los países catalanes. Pasar del 15 a más o menos la mitad ha sido por pura manipulación de unos cuantos interesados. Una gente que, si se hubiera alcanzado la independencia, serían la misma caca de políticos y harían lo mismo de siempre. O sea robarnos, engañarnos, prometer y no cumplir, favorecer a los ricos, corrupción, etcétera. Y también me hace recordar que varios independentistas de los que movieron los hilos en 2017 se han rebajado a declarar que engañaron, ocultaron verdades, y que ni había proyecto ni había nada. Lo que más me fastidia es que hicieron creer a la gente que sí. Pues vaya estrategias chapuceras, señores míos.
  JamesAribe Octubre 26, 2021 | 14:25
  hydraruzxpnew4af.onion https://hydraruxpnew4af.com

Nou comentari