El regidor David Aguinaga (Cs Terrassa) n’està “fins al ovaris” del Procés. El representant de la formació taronja hi ha dit la seva en una piulada de Societat Civil Catalana. Des de l’entitat s’afirmava que “n’estem fins els ous”. “Els catalans, farts del Dia de la Marmoita i de l’enrenou separatista”. Societat Civil posava així cullerada a l’anunci de les mobilkitzacions del dia 11 de setembre

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha avisat que per aconseguir la independència caldrà que “la nova autoritat tingui la suficient força perquè sigui reconeguda”, i que això passa per “unes setmanes o uns mesos d’un determinat caos, d’un conflicte d’autoritats”. En una entrevista a l’ACN, la líder de l’entitat ha reflexionat que després de l’1-O no es va arribar a aquest punt perquè “no es pretenia resistir ni defensar-se” i perquè “apel·lar al diàleg amb l’Estat va ser un fracàs”. “D’alguna manera has d’estar disposat a córrer un risc” i a “tenir una transició dificultosa”, ha apuntat Paluzie, que ha descartat la demanda d’un nou referèndum i ha reiterat la seva aposta per una declaració d’independència “efectiva”.Per aquest motiu, enguany l’ANC convoca una “manifestació doble” que, sota el mateix lema, “Lluitem i guanyem la independència”, vol celebrar l’11-S i commemorar el referèndum del 2017. “Estem en un moment en què l’1-O es vol enterrar” i “es nega que fos un mandat per fer la independència”, va declarar Paluzie el dia que va anunciar les mobilitzacions previstes.

La presidenta de l’Assemblea, que al setembre començarà el seu últim curs polític al capdavant de l’entitat, ha reconegut que l’independentisme està passant per un període “particularment difícil”: “Hi ha bastant desànim, gent bastant frustrada amb els partits polítics i amb el Govern”, ha admès. Per això, veu la protesta de la Diada com una “oportunitat” perquè els participants “expressin lliurement aquests sentiments”.

“Quan fem actes al territori, segueix venint molta gent, que està activa i preocupada, i té ganes d’expressar-se”, ha assegurat Paluzie, tot i que ha negat disposin de dades sobre la participació esperada, a diferència d’edicions anteriors, perquè ja no organitzen les protestes per trams. “Defugim, tot i que costa traslladar-ho perquè el que ha fet una entitat al principi la marca molt per sempre, que l’assemblea només es dediqui a fer manifestacions vistoses”, ha matisat.

Nou comentari