MónTerrassa
Valoritzar els treballs de cura i serveis a les persones
  • CA

Començàvem l’any 2022 amb un missatge sobre la construcció de la pau del Papa Francesc que ens deia “Promoure el treball decent construeix la Pau”. Amb aquestes paraules ens recordava que el treball es l’expressió d’un mateix i quasi sempre ho es dels propis dons i les virtuts, del propòsit personal que oferim a la societat, amb esforç i a canvi d’una remuneració per viure dignament. Tots volem que el nostre treball sigui una aportació per a la construcció d’un món més just, fraternal, sostenible i habitable a curt i a llarg termini.

És per això que durant aquest any d’emergència climàtica, i entre d’altres macro-desafiaments com ho ha estat la guerra d’Ucraïna es fa imprescindible que els Governs es posin en marxa: son ells qui han de facilitat el canvi per una reestructuració de l’economia, generant llocs de treball en activitats de gran valor humà, com és el cas dels treballs de cura a les persones.

Ens diu l’economista i investigador de la UAB Giorgio Kallis que entre 30 i un 40% de la producció no és de bens essencials, i que a més s’hauria d’aturar pel seu immens impacte ambiental, en un moment d’extrema urgència climàtica. És ara l’oportunitat pel canvi: el moment pel sentit comú, el canvi de consum i un canvi real del flux econòmic sostenible a llarg termini. Es tracte de descartar sectors econòmics que destrueixen el planeta per crear noves formes de treball i nous llocs d’elevat valor social.

A Terrassa en tenim diferents i molt diversos exemples, tant de persones que els fan possibles, com de persones ens ofereixen un servei o un producte final: entitats com Prodis, Fupar – LaFACT, l’Associació Alba, la Fundació Catalunya la Pedrera, la Fundació AVAN, Caritas, entre moltes d’altres d’altres. Podem imaginar el nostre dia a dia de la ciutat de Terrassa amb molts més serveis oferts per entitats d’aquesta sensibilitat? I si el nostre consum és en gran part fruit del treball d’aquestes empreses i carregat d’aquest valor humà?

Son llocs de treball que ara mateix existeixen precàriament: cuidadors de persones amb necessitats especials, persones grans, tasques parcelitzades al tercer sector i no prou ben valoritzades. Parlem també de serveis de neteja i cura de llars particulars en condicions laboral no regularitzades. O bé llocs de treball que encara no existeixen: persones que tinguin bons coneixements sobre reciclatge i reutilització en el kilòmetre zero, en la transformació de tot tipus de deixalla en elements reutilitzables.

Es tracta d’escoltar millor la nostra consciència i la de la nostra comunitat, de donar valor a la persona, reconeixent més els serveis de cura a la societat i a la vulnerabilitat del malalt i del dependent. Una especial atenció es mereixen les persones necessitades, les persones que han quedat apartades de la societat, les que tenen més problemes per seguir el ritme. Es tracte de millorar la cura vers totes les persones. Els ens públics tenen la facilitat de dignificar i promoure condicions laborals decents i dignes per tal de donar el valor que mereixen aquests serveis.

Es tracta d’escoltar millor la nostra consciència i la de la nostra comunitat, de donar valor a la persona, reconeixent més els serveis de cura a la societat i a la vulnerabilitat del malalt

Tots necessitarem en algun moment un servei de cura o assistència. Son els Governs qui tenen la possibilitat de promoure un camí ferm en el sistema educatiu, una opció de formació per a joves que representi un nou camí professional. Una formació que promoguda en escoles, instituts i centres de formació professional projectarà la construcció de la sostenibilitat del món que ens i els espera i que els nostres fills també voldran deixar als seus fills.

També a la nostra ciutat cal donar l’oportunitat de dignificar les vides de les persones que ja dediquen el seu temps a aquests treballs, i a les que ho faran amb voluntat de servei i amb un bon acompanyament pedagògic. Des de l’Ajuntament i des de les entitats del tercer sector cal buscar i trobar persones que vulguin canviar la seva feina per aquesta i gaudir d’una vida digna amb la que alhora contribuiran a una millor qualitat de vida per a tots.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Teresa F a gener 04, 2023 | 23:03
    Teresa F gener 04, 2023 | 23:03
    Valo... què?! Segons un popular diccionari català, valoritzar significa tornar a fer útil un residu o un component d’un residu. Si us plau, quan hàgiu d'escriure en un diari feu les comprovacions pertinents. D'aquesta manera no desentonareu com quan a TV3 diuen "degut a...". (En català "degut" és un adjectiu, que emprem p. e. quan diem "amb el degut respecte". A TV3 haurien de substituir-ho per expressions com "a causa de". Però malauradament sembla que no disposen de correctors/es, els diners els destinen a altres qüestions). Quant a la temàtica d'aquest article, Gemma, molt digne. Gràcies.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa