Iniciant la segona quinzena del mes de maig ja hem tingut l’oportunitat d’ubicar la línia dels continguts en aquesta columna periòdica a Món Terrassa sobre el món del flamenc. Hem apuntat una breu referència als “cantes primitius” i m’he permès atreviment d’oferir-vos una visió personal sobre el tema. Pot ser compartida o no, però a la fi només és una aportació. Us asseguro que molt ben reflexionada.
En el món Flamenc diem que hi ha persones enteses (“entendios”) i d’altres especialment assabentades (“enteraos”). No crec que calgui aclarir res, nosaltres estem ubicats dins un altre grup, el de difusors amb rigor, serietat i respecte del que fem. Permeteu-nos aquesta medalleta. No me n’he pogut estar. Deu ser perquè ja fa molts anys que no tinc àvia. El doctor Eric Berne va fer diana en exposar la seva teoria sobre l’Anàlisi Transaccional (Estats del Ego). Doncs continuem.
El flamenc, tal i com el coneixem avui dia no te més de dos cents i pocs anys. Aquesta és la teoria del professor Faustino Núñez de la Universitat de Cadis (UCA), teoria amb la qual estic plenament d’acord. Els estudis fets fins ara parlen d’una època primitiva, vam apuntar anteriorment dels “cantes primitius”. Va continuar una etapa on es comença a professionalitzar durant la segona meitat del segle XIX, una època teatral durant les dues primeres dècades el segle XX, una etapa operística dels anys vint al cinquanta amb l’aturada produïda per la Guerra Civil, posteriorment l’anomena’t Mairenisme. I sobre els anys vuitanta, una etapa contemporània on apareixen les primeres fusions. Nosaltres estem centrats en el Flamenc Clàssic, si bé no es tanca mai la porta a cap expressió artística relacionada amb l’entorn flamenc.
En el llibre “Flamenco en Terrassa”, capítol VII, d’Editorial Carena, podeu estudiar més àmpliament els continguts de les etapes comentades. Arribat aquest punt cal fer-nos unes preguntes clau: Realment, que és el flamenc? Com ha evolucionat? Qui el va crear? Què és el “cante Jondo”? Quants “cantes” hi ha?
Com ja sabreu, el flamenc el dia 16 de Novembre del 2010 va ser declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat juntament amb els Castells, el Cant de la Sibil·la, la Dieta Mediterrània i la Falconeria.
Pel que fa a les preguntes proposades, totes tenen una resposta més o menys ambigua, però resposta al cap i a la fi. Puc oferir respostes: unes meves i altres no. Però les trobo molt encertades. Antonio Gala diu “el Flamenc el va crear l’esser humà per queixar-se amb dignitat i bellesa al mateix temps”. Machado reblava que “el flamenco no solo es cante, baile o musica, es ante todo sentimiento”.
Intenteu respondre aquestes preguntes després d’unes sessions de “Cante” quan estigueu a punt per escoltar-lo. És a dir, quan considereu que és el moment de conèixer quelcom més. No us quedeu a la porta d’accés. Ja us vaig avisar que això agrada o no en virtut de la porta per on entreu. Espero i desitjo que tingueu la fortuna d’obrir la porta que us condueixi per aquest camí amb una enriquidora varietat de continguts, una ruta musical amb estil propi. Com va dir el doctor Freixes, el flamenc és una altra cosa dins la música.
El flamenc té el seu origen en el mar, en el camp, en la mina, en la forja, ningú sap quan però la realitat es aquesta, l’esser humà es una autèntica musicalitat i un mar de sentiments i sensacions, m’estic referint a un esser humà no al grup de bípedes sense ales que pul·lulen pel mon com autèntics paràsits, mar, camp, mina i forja son brou de cultiu on les necessitats humanes condueixen a descobrir nous i desconeguts horitzons en aquest cas dins la expressió musical, desprès hem de tenir en compte les interaccions entre les persones els grups humans les anades i tornades, intercanviant i compartint formes, maneres de fer i de viure.
Com acomiadament us recordaré que estem el ple XXXVII Concurs de La Llagosta i el proper mes de Juny, concretament el dia onze tindrà lloc la final,. Mentres, cada cap de setmana teniu les portes obertes al numero vint i tres de l’avinguda d’Àngel Sallent. I ens podeu seguir a FB, Instagram i si teniu preguntes us recomano una visita a la seu ACA Flamencologia.
Salut i alegria.