Pot sorprendre aquest apel·latiu, aquest terme utilitzat, tot i que darrerament es comença a sentir i a llegir força en diferents mitjans. L’excursionisme tothom el coneix, però l’excursionisme INCLUSIU, què és exactament? Doncs és la pràctica de l’excursionisme tradicional obert a tothom, i això vol dir, obert també a persones que pateixen alguna discapacitat. Persones que sense el suport d’una entitat i d’altres persones no podrien gaudir d’aquesta pràctica esportiva en un entorn natural o de muntanya amb les millors condicions socials i la màxima seguretat. Aquesta discapacitat pot ser psíquica, cognitiva, orgànica, sensorial (auditiva o visual), i també física.

Aquest any, el Centre Excursionista de Terrassa ha creat una secció específica per a desenvolupar aquesta activitat. L’impulsor, l’ànima d’aquesta secció, ha estat en Xavi Heras, un conegut terrassenc de 61 anys, llicenciat en Història i ex-director de l’Agència ONCE a Terrassa, juntament amb un equip que ja fa temps que l’acompanyen, format per una persona que pateix sordceguesa, en Dani Risco, i dos guies, en Jaume Burgaya i en Pere Saperas. En Xavi de jove va anar perdent la visió de forma gradual, però ha volgut mantenir sempre viva aquesta activitat de l’excursionisme i la muntanya. El seu neguit l’ha portat a fer múltiples cursos de formació i investigar sobre diferents tècniques per a facilitar aquesta activitat. També ha organitzat nombroses xerrades i conferències, sobre la ceguesa i persones amb capacitats diverses.

Cal reconèixer, però, el suport i col·laboració rebut per part d’una altra Entitat catalana, pionera en aquest cas a Catalunya, com és el CIM Project, sempre de la ma de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC). El seu impulsor en aquest cas ha estat en Ramon Rodríguez, “mon_tanyero” com se’l coneix a les xarxes, alpinista i instructor de l’ECAM. El lema que té publicat aquesta entitat també em crida l’atenció: “Volem que si algú no realitza activitats i/o esport en la naturalesa o muntanya, sigui perquè no vol, i no perquè no pot”. Qui vulgui saber-ne més coses d’ells, el proper dijous 28 de maig a les 20h fan una presentació a la botiga de muntanya Camarasa de Terrassa, al carrer Joc de la Rutlla.

Imatges del tastet realitzat el passat 19 de març per la Secció de Muntanya Inclusiva del Centre Excursionista de Terrassa – CET | Marc Malgosa

Precisament amb el CIM Project, el passat 19 de març el Centre Excursionista de Terrassa va organitzar el primer “tastet” per a donar visibilitat a aquesta activitat i sensibilitzar a tota la ciutadania. Molts vam tenir l’oportunitat d’experimentar l’excursionisme “a cegues”, tapant-nos totalment la visió. És una experiència excepcional, recomanable si volem posar-nos ni que sigui per un instant dins la pell d’una persona amb discapacitat visual. Es van fer guiatges amb la tècnica de la barra direccional: es tracta d’un bastó d’uns 3 metres on es col·loquen tres persones en fila subjectant-la pel mateix costat. Els guies van col·locats als extrems de la barra (G1 i G2) i al mig l’ocupa la persona que pot ser cega o tenir poca visió (B1). L’objectiu és que el guia vagi marcant el camí que cal seguir, mentre que la persona que ocupa l’últim lloc dóna estabilitat al conjunt, per tal que la persona cega pugui adaptar-se a les irregularitats del terreny amb una certa garantia d’èxit. La seguretat que transmet la barra direccional i els dos guies és immensa. I el tastet va ser un èxit de participació, doncs es van posar en marxa fins a 9 barres direccionals de guiatge.

Aquesta Secció de Muntanya Inclusiva del Centre Excursionista de Terrassa, organitza excursions matinals periòdiques, unes entre setmana (els dijous) i altres en cap de setmana (els dissabtes). Pel proper mes de maig ja s’ha programat, si el temps ho permet, aquestes excursions:

  • Dijous dia 5, Can Bonvilar
  • Dijous dia 19, L’Alzina Bonica
  • Dissabte dia 21, la Romàntica (Rellinars)

Cal consultar el calendari que mensualment publica el mateix Centre Excursionista i complimentar el formulari per inscriure-s’hi. De moment són gratuïtes per a tothom, socis i no socis que vulguin provar-ho. El Centre Excursionista de Terrassa es fa càrrec de l’assegurança col·lectiva per a poder realitzar aquestes activitats. 

S’ha de reconèixer aquesta activitat com el que és, una activitat immersiva, solidària, i que d’alguna manera ens permet als excursionistes tornar a recuperar aquells valors que sempre ens havia aportat l’excursionisme i que ara que s’ha fet universal, sovint els trobem a faltar. Valors com el companyerisme, la solidaritat, sostenibilitat, el compartir vivències, el respecte amb el medi natural, amb el patrimoni, amb les persones, el de l’educació i les bones formes… amb l’objectiu de fer un món millor per a nosaltres i futures generacions.

Acabo amb un altre bonic lema que algunes entitats estan impulsant a través de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC): ”inclusió, diversitat i visibilitat”. I un enllaç a un petit audiovisual per si es vol conèixer més amb detall com va anar el tastet del 19 de març i quines persones hi ha al darrere.

Marc Malgosa Montserrat (Geògraf)

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa