MónTerrassa
Canviem el nom del Passeig!

Egarenc com sóc i amb l’edat que tinc, puc vantar-me de conèixer un munt de noms de la guia dels nostres carrers. Tan actuals com precedents. És evident que, amb l’arribada de la democràcia, s ́hi dugué a terme allò que denominaria “neteja ètnica” important, però insuficient. Van passar a millor vida referències polítiques horribles, com ara General Mola, General Sanjurjo, General Martínez Anido, Rambla del Caudillo o Alcàzar de Toledo. A hores d ́ara, parlaríem de La Rasa, Salmeron, Prat de la Riba, Rambla d ́Ègara i Pau Claris Poca, respectivament. Poca cosa es tocà –no sent jo persona agnòstica– pel que fa, potser, a un excessiu nombre de vies amb noms relacionats amb tema religiós (Sants i Verges, sense anar més lluny). Afegiré un vell costum meu d ́emprar –fins i tot ara– noms de l ́antigor: carrers del gel, peix, gall, baixada de les vaques, etcètera.

Fet aquest preàmbul, diré que m ́incomoda força la rotulació de l ́actual Passeig Comte d ́Ègara (Alfons Sala i Argemí). Si més no pel poc lligam popular envers la figura d ́un senyor que “representa” un no-res per a molts. Citant un altre detall, hi desemboca un carrer (el del Passeig, que ve des de Correus) que pot provocar certa confusió. Tenint en compte una propera –i ja anunciada remodelació urbanística de la zona, ampliant la illa peatonal de la vila– podrien aprofitar l ́avinentesa i fixar-li un altre “patrocini” més ajustat.

Faig referència a una petita zona de la vila on el preu del metre quadrat, a nivell immobiliari, pica fort. Es dissenyà pensant en l ́alta burgesia de la ciutat La classe “sobrera” –que diria mon pare– no pot somiar en anar-hi a viure. D ́acord amb aquest criteri, trobo genial atorgar noms històrics de terrassencs a la nostra toponímia. En el benentès que caldria garantir un compromís de defensa dels drets de tots els ciutadans. Està clar que aquest perfil no el dóna el “tal” Alfons Sala, pel seu passat monàrquic i amb rerefons tèrbols. Per cert, val a dir que n ́Alfons era fill d ́un dels tres prohoms que van fundar la Caixa d ́estalvis Terrassa (conjuntament amb n ́Antoni Ubach i en Gaietà Alegre), l ́any 1877. D ́aleshores ençà, ha plogut molt… i no podríem pas dir precisament en el bon sentit. L ́entitat financera va desaparèixer el mapa arran la crisi derivada de la fallida del gegant nordamericà Lehman Brothers(any 2008) i les tristament famoses “hipoteques subprime”.

De passada, faré palès el meu desencís amb una mesura municipal/local que veig com injusta: per quins set sous no es pot dedicar un carrer a ningú fins a tres anys després del seu traspàs? En contrapartida –i per recolzar el meu criteri– referiré que, al poble oscenc de Loarre, hi ha un carrer dedicat –de fa 9 anys– al salesià Carlos Garulo Ena, fill il·lustre del poble i gran amic meu, que encara és viu. Poca broma si, en el seu currículum hi afegeixo que és “doctor honoris causa” per la Universitat de Brasília (des de l ́any 2010). No parlo de base jurídica en considerar aquest veto. Tanmateix, a què ve aquesta disparitat de parers entre dos ajuntaments?

Sóc capaç de citar, sense gaire esforç, un mínim de dotzena noms terrassencs (vius o morts) que reunirien mèrits suficients per al reconeixement d ́un carrer, plaça o passatge al seu nom. En base a una vinculació contrastada amb el món cultural, educatiu, corporatiu o d ́altres. Amb molt més pes específic que algunes tries potser no gens encertades. Per tant, suggereixo al consistori que faci el favor de considerar la proposta. Igual que valoro l ́encert a l ́hora de seleccionar gent per a lliurar-los alguna medalla de la ciutat, no estaria de més que fessin un estudi adient d ́actualització en la guia de carrers de Terrassa. La ciutadania ho agrairia molt i molt. D ́entrada, podrien començar pel Paseig de la Mútua.

Posats a rematar la meva opinió sobre aquesta matèria, no aniria gens malament que es dugués a terme una consulta popular. Seria el poble qui presentaria “candidatures” o noms a ocupar la placa que és objecte de controvèrsia. Ací ho deixo.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa