MónTerrassa
Bola de drac, fenomen de masses
  • CA

El 15 de febrer de 1990 es va emetre per TV3 el primer episodi de Bola de Drac, una sèrie japonesa de dibuixos animats (anime) que va obtenir una repercussió extraordinària i que va consolidar la presència d’aquesta mena de produccions a casa nostra. Encara que ja s’havien vist aquí anteriorment algunes altres sèries d’aquesta procedència, podem dir que l’èxit dels manga i anime entre nosaltres és degut, en gran mesura, a Bola de Drac. Des del passat 1 de juliol i fins el proper 30 de setembre, el Museu del Còmic de Sant Cugat acull l’exposició temporal “L’art de Bola de Drac”, de la qual el terrassenc Adrián Ríos n’és el comissari.

La sèrie havia estat produïda l’any 1986 per Toei Animation i adaptava un manga escrit i dibuixat per Akira Toriyama que s’havia començat a publicar al número 51 de la revista setmanal Weekly Shonen Jump l’any 1984. L’argument se centra en la vida d’en Son Goku, un noi amb cua de mico basat en un antic mite xinès. Arran de l’èxit obtingut a TV3, Planeta De Agostini va començar el 1992 a publicar setmanalment els manga originals tant en català com en castellà, en una iniciativa sense precedents.

Ara, l’exposició del Museu del Còmic de Sant Cugat es proposa explorar els orígens d’aquesta obra que forma part de la memòria col·lectiva de tota una generació, però que segueix atraient als joves d’avui. Reuneix més d’un centenar de peces, que inclouen esborranys originals, acetats o exemplars de manga, entre altres objectes importats directament de Japó, i s’articula en dos blocs: un centrat en el manga i, l’altre, en l’anime.

El primer bloc recorda els orígens professionals d’Akira Toriyama i la inspiració que va ajudar a forjar la història, així com la publicació a la revista Weekly Shonen Jump i el seu impacte a la nostra societat. El segon bloc té un clar enfocament didàctic i repassa el procés de realització de la sèrie de dibuixos animats, a través d’esbossos, storyboards, cel·luloides i altre material original i importat.

Si cada edició del Manga Barcelona (l’antic Saló del Manga) bat rècords d’assistència, en bona mesura és degut a l’impacte de Bola de Drac fa més de trenta anys. El Museu del Còmic de Sant Cugat ens ofereix ara la possibilitat de conèixer millor aquest fenomen de masses.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Joan a agost 15, 2022 | 21:43
    Joan agost 15, 2022 | 21:43
    Em va encantar!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa