MónTerrassa
L’Arxiu Tobella dona mig milió de fotografies a l’Arxiu Històric
  • CA

Des que en Manel Tobella va constituir la Fundació Arxiu Tobella al 1978 s’han mantingut dos objectius principals, l’un, la creació d’un arxiu fotogràfic i l’altre, la de ser una entitat al servei de la cultura de Terrassa. Aquest dos pilars sustenten l’edició de l’Anuari de Terrassa, que amb més de quaranta anys la fan una de les publicacions més singulars d’arreu.

El funcionament de l’Arxiu Tobella, des dels inicis, amb el Manel Tobella i els diversos equips de col·laboradors i voluntaris, van treballar reproduint el major nombre de fotografies de diverses procedències i retornant els originals als seus propietaris. Aquest plantejament, un mica evolucionat, encara és vigent en els arxius públics de l’era digitals. L’Arxiu Tobella no pretenia crear un arxiu d’originals de diversos suports i formats sinó un gran arxiu d’imatges de Terrassa. Però la pròpia història i activitat de la institució ha generat uns importants fons de fotografia de Terrassa testimoni de l’evolució social, cultural i urbanística de la ciutat.

La Fundació Arxiu Tobella ha tingut més de 30 patrons i un bon nombre de voluntaris. En aquest llarg camí hem rebut ingressat i conservat diversos fons i col·leccions fotogràfiques, però també petites donacions molt valuoses de ciutadans. Des de fa uns anys, les necessitats de conservació dels originals dels diversos materials en paper, diapositives i els negatius ja siguin de plaques de vidre o de plàstic, ens ha fet replantejar el funcionament de la nostra institució. Aquests materials requereixen unes instal·lacions condicionades molt específiques i amb un alt component tecnològic.

La resposta a aquestes necessitats passa per aprofitar les instal·lacions de l’Arxiu Històric de Terrassa – Arxiu Comarcal del Vallès Occidental que disposa de dipòsits específics per a la conservació de fotografia i equips tècnics i humans especialitzats. En aquest context, els darrers anys, des de l’Arxiu Tobella i des de l’Ajuntament de Terrassa, s’ha estat treballant per aconseguir una entesa que asseguri el preservació de les fotografies que conformen l’Arxiu Tobella i la continuïtat de l’entitat mantenint el vincle amb l’àmbit de la fotografia.

Hem fet un camí que va començar a finals del segle passat i que després del treball de diversos equips, amb la signatura del conveni podem recollir els fruits. L’acord i col·laboració entre l’Ajuntament de Terrassa i la Fundació Arxiu Tobella fructifica en aquesta donació dels fons a l’Arxiu Històric de Terrassa i permet a les dues entitats continuar treballant amb les fotografies de Terrassa. Amb aquest acte se sumen esforços per a posar en valor i a disposició de totes les persones aquest important volum del patrimoni cultural terrassenc.

En aquesta donació l’Arxiu Tobella aporta tots els negatius, ja siguin en suport vidre o plàstic i fotografies originals. En conjunt donem més de 25 fons de fotògrafs, persones i entitats terrassenques amb imatges que van des de la segona meitat del segle XIX fins a l’actualitat. En aquesta mateixa donació s’inclouen un conjunt de més de 40 donacions de persones, entitats i empreses que contenen petites joies que il·lustren la història de Terrassa des de diversos angles. En total la donació supera amb escreix el mig milió de fotografies que ocupem més de 50 metres lineals de prestatgeria i 60 calaixos. Amb una cronologia del darrer quart del segle XIX fins avui. Els negatius i positius, les plaques de vidre, els plàstics i les fotografies en paper, el blanc i negre i el color, tot plegat formen un conjunt de suports, mides i tècniques fotogràfiques que engloben gairebé la totalitat de les existents en el món de la fotografia. I sobretot, amb uns continguts que se centren en Terrassa de la forma més diversa i global. Trobem imatges de les gran obres d’infraestructura, esdeveniments de la vida social o escenes de la vida privada al llarg de més d’un segle.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa