Parlem d’un espai amb molta història, d’un lloc de Castellbisbal situat a 123 metres d’altitut. I, per aquesta ubicació privilegiada, amb una vista espectacular del municipi veí de Martorell, del pont del Diable i de la serra de les Torretes. Ho heu endevinat? Sí? Es tracta de la Torre Fossada. El 1939, es va convertir en un últim punt de resistència de les tropes republicanes davant de l’exèrcit franquista.
Després de la restauració, ha passat a formar part del catàleg Cent elements del patrimoni industrial de Catalunya. Pertany al terme i està situada al turó de les Forques, encara que el camí per accedir-hi arrenca per sobre de l’estació dels ferrocarrils de Martorell-Vila.
Presenta espitlleres de defensa i està envoltada d’un profund fossar
La torre Fossada va ser construïda a mig segle XIX, encara que és probable que hi hagués una construcció anterior. Presenta unes espitlleres de defensa i està envoltada d’un profund fossar, tret característic en l’arquitectura militar. Es pot accedir a l’interior i fins i tot pujar fins al terrat de dalt per contemplar una panoràmica del pont del Diable, del riu Llobregat, de la vila de Martorell i de les diferents infraestructures viàries que l’envolten.
Està lleugerament atalussada a la base
La Torre té planta quadrada, una alçaria de 7 metres i està lleugerament atalussada a la base. Formava part de la línia de telègraf òptic militar que anava des del castell de Montjuïc fins a Lleida. Aquesta torre es comunicava amb les de Molins de Rei i Esparreguera. A través d’aquesta xarxa, s’enviaven missatges a grans distàncies per mitjà de figures òptiques creades dalt de les torres. Disposaven d’una bola que es movia verticalment i ocupava cinc posicions diferents i d’una barra que podia girar i que feia possible quatre orientacions. Això donava 20 combinacions possibles que tenien un significat numèric. La successió dels valors formava un missatge que era traduït amb un codificador que tenien les autoritats militars. Cada torre que rebia el missatge, el reproduïa perquè el captés la següent fins que arribava a la destinació final. S’hi va intentar donar un ús civil, però va quedar restringit a l’àmbit militar.
Com arribar-hi?
S’hi pot accedir amb els FGC i baixar a la parada Martorell-Vila, ja que el camí comença allà mateix. Si veniu en Renfe, haureu de travessar el riu Anoia pel pont i seguir les indicacions fins al pont del Diable. Si hi aneu amb cotxe, trobareu aparcament gratuït als voltants del pont del Diable. Sortint de l’edifici de l’estació, trobareu unes marques blanques i liles que indiquen el començament del recorregut. Arribareu a una pista perpendicular i agafareu la drecera de la dreta. Al final de la pujada, s’arriba a la torre Fossada.