MónCastellbisbal
Una de cada set persones a Castellbisbal té un animal de companyia

Milers d’animals de companyia conviuen amb persones o famílies castellbisbalenques a dia d’avui. El municipi compta amb un total de 1.637 animals de companyia inscrits en el cens municipal, el que es tradueix en que un de cada set habitants té un animal de companyia, segons dades proporcionades per l’Ajuntament de Castellbisbal a Món Terrassa. Aquesta xifra viu una tendència a l’alça respecte els anys anteriors, que es podria atribuir a l’auge de les adopcions d’animals arran de la pandèmia. 

Del total d’animals domèstics registrats, gairebé tots son gossos: 1.608 son canins (dels quals 193 són GPP-Gossos Potencialment Perillosos) i 29 son gats, mentre que no hi ha cap fura inscrita. Des del Consistori es recorda que tots els animals domèstics han d’estar censats per tal de poder obtenir una radiografia real de la quantitat d’animals que viuen al municipi i així “analitzar les necessitats d’espais específics dedicats als animals”.

Gossos passejant per la ciutat | Mireia Comas

L’ordenança municipal de tinença d’animals també indica que i s’ha de notificar a l’Ajuntament la baixa, cessió o canvi de residència de l’animal. De fet, la manca del tràmit de baixa és un dels factors que contribueixen a l’increment del cens anys a any, ja que “suma les noves incorporacions però no resta les baixes”, exposen des de l’Ajuntament.

Per tal de mantenir el cens actualitzat de forma periòdica, el Consistori contacta amb els propietaris dels animals d’edat més avançada per consultar si encara viuen al municipi i així poder obtenir les dades més reals possibles dels animals que viuen a Castellbisbal. 

Gossos passejant per la ciutat | Mireia Comas

Com donar d’alta un animal i perquè és necessari?

Per donar d’alta un animal de companyia al cens municipal, cal presentar una instància general a l’Ajuntament (presencialment o telemàtica) adjuntant el DNI de la persona propietària i la cartilla veterinària de l’animal amb totes les vacunes al dia i on consti el número de microxip. Aquest és un tràmit gratuït.

El cens és també un tràmit important perquè en cas de pèrdua o robatori “s’agiliten els tràmits de recuperació de l’animal” i el Centre d’Acollida d’Animals de Companyia podrà posar-se en contacte immediatament amb les persones propietàries dels animals perduts i identificats.

Gossos passejant per la ciutat | Mireia Comas

Les obligacions per tenir un animal: Passejos i neteja d’orins i excrements

A part del cens, els propietaris de gossos i gata tenen altres obligacions, segons s’indica a l’ordenança municipal. En quant als passejos, el gos ha d’anar lligat amb un collar i corretja que no ocasioni danys a l’animal. En el cas dels gossos potencialment perillosos – que necessiten tramitar la corresponent llicència administrativa- han de dur morrió.

Pel que fa als excrements, és obligatori recollir les deposicions fecals. La sanció pot ser de fins a 300€. També es prohibeix que els animals orinin en els parcs infantils, zones d’esbarjo i façanes d’edifics; hauran de realitzat les seves necessitats en els llocs expressament habilitats o, en tot cas, en els embornals de la xarxa de clavegueres, en la part inferior de les vorades o en els escocells dels arbres. Per conscienciar a la ciutadania, l’Ajuntament regala un estoig on posar les bosses per recollir els excrements i una ampolla de plàstic plegable per netejar els orins.

La cura dels animals de companyia

En quant a la cura dels animals, la ordenança indica que està prohibit tallar-los la cua i les orelles i extirpar-ne les ungles i les cordes vocals, i és recomanable que siguin les vacunes necessàries. En cas de desaparició de l’animal, s’ha de comunicar a l’Ajuntament durant les primeres 48 hores. Queda prohibit abandonar l’animal. 

Gossos passejant per la ciutat | Mireia Comas

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa