MónCastellbisbal
El darrer cribatge de càncer de colon a Castellbisbal detecta 26 afectats

El darrer cribatge de càncer de colon a Castellbisbal va deixar 150 afectats. Entre l’abril i l’octubre de l’any passat es va dur a terme la quarta ronda del Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte a l’Àrea Bàsica de Salut de Castellbisbal. No ha estat però fins aquest mes d’abril que no s’han fet públics els resultats i les dades de participació. Hi van participar 1.378 persones assolint una participació del 45%. Segons dades facilitades per Salut, del total de proves realitzades un 2,7% han resultat positives. Això ha permès detectar tres persones que tenien càncer invasiu, dos amb lesions d’alt risc, set amb risc intermedi, i 14 amb lesions de baix risc.

La campanya del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya va destinada a la població d’homes i dones entre 50 i 69 anys. En la darrera ronda, la participació ha suposat una baixada de gairebé 5 punts respecte a l’anterior convocatòria, quan es va assolir una participació del 49,7%. Cal dir però que en les rondes 1 i 2, la participació encara va ser més baixa, així que no es considera una mala xifra.

La pròxima ronda de detecció del càncer de colon serà el 2024

La campanya de detecció precoç del càncer de còlon i recte es fa cada dos anys i, per tant, està previst que al 2024 tingui lloc la propera ronda del programa a Castellbisbal. Totes les persones de 50 a 69 anys empadronades al municipi rebran una carta on se’ls explicarà la conveniència de fer-se la prova i la manera com realitzar-la.

Des de la seva posada en funcionament, el programa de cribratge ha permès detectar 13 persones amb càncer invasiu i 133 amb pòlips colorectals de diferent risc a Castellbisbal.

Cal recordar que el càncer de còlon i recte és el més freqüent en el conjunt d’homes i dones a Catalunya, amb més de 6.000 casos nous cada any. A més, suposa la segona causa de mort per càncer i s’ha demostrat que la detecció precoç és fonamental per reduir la mortalitat per aquest tipus de tumor. Per això, les autoritats sanitàries insisteixen en la necessitat que tothom es faci la prova per detectar el màxim nombre de casos i al més aviat possible.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa