El desgast del sistema de representació de les democràcies liberals porta, des de fa dècades, a una davallada important de la participació com a resultat de la desafecció de la ciutadania respecte a la política en majúscules i a la classe política que la representa. En aquesta tessitura, la política municipal ha tendit sempre a deixar-se afectar per la dinàmica de la política nacional i, fins i tot en municipis com Castellbisbal, la manera de fer política propera i senzilla ha topat frontalment amb el fenomen recurrent de la professionalització dels partits i els candidats. El màrqueting polític i les estratègies de comunicació política han irromput també en l’àmbit municipal i han modificat les formes d’expressió i de funcionament de la política local. Avui dia, el projecte polític en si no és decisiu si no ve acompanyat de tota una estructura operativa dotada dels mecanismes comunicatius i estratègics suficients per a arribar al màxim de racons del municipi i convèncer l’electorat.
Així doncs, Castellbisbal afronta enguany uns nous comicis el 28 de maig marcats pel joc polític propi d’un context com l’actual. En campanya permanent, els partits polítics esgrimeixen les seves respectives “tècniques de seducció” per a atraure l’atenció dels votants del municipi. Però, quines són concretament les estratègies comunicatives que estan utilitzant per a aconseguir condicionar l’opinió pública i guanyar-se el nostre vot?
Som-hi Castellbisbal
De cara a les eleccions d’enguany, el partit polític encapçalat per Dolors Conde es redefineix de portes enfora renunciant a presentar-se amb les sigles del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i creant una marca nova. El nucli del PSC de Castellbisbal ha volgut distanciar-se, almenys públicament, del nom i el logotip que el vinculava directament amb el partit a escala nacional. En el context sociopolític actual, caracteritzat per una desafecció important de la població respecte a la política i als grans partits, l’estratègia comunicativa de presentar-se públicament lliure de tuteles i com a partit “netament” de poble els permet ampliar el seu ventall de votants i superar les fronteres ideològiques que imposen inevitablement les sigles. Per aquest motiu, SOM-HI Castellbisbal neix defugint la marca del PSC i es presenta a les eleccions municipals d’enguany amb un nom propi. Aquest moviment estratègic respon a l’objectiu de competir amb AxC pel nínxol de votants que decanten principalment el seu vot per a partits desvinculats de la política nacional.
Així i tot, a pesar de la mutació del projecte polític, el partit continua girant al voltant del lideratge de Dolors Conde, candidata del PSC de Castellbisbal des del 2003 i exalcaldessa per la mateixa formació les legislatures del 2007 al 2011 i del 2013 al 2015. L’estratègia de campanya té per objectiu reforçar la imatge de Conde, un dels puntals del partit, com a alcaldable, ja que, malgrat que el sistema de partits en municipis de la mida de Castellbisbal dota de molta importància a la marca, en l’actualitat cada vegada és més decisiva la presència i el lideratge que projecta el candidat per a aconseguir bons resultats electorals.