El desgast del sistema de representació de les democràcies liberals porta, des de fa dècades, a una davallada important de la participació com a resultat de la desafecció de la ciutadania respecte a la política en majúscules i a la classe política que la representa. En aquesta tessitura, la política municipal ha tendit sempre a deixar-se afectar per la dinàmica de la política nacional i, fins i tot en municipis com Castellbisbal, la manera de fer política propera i senzilla ha topat frontalment amb el fenomen recurrent de la professionalització dels partits i els candidats. El màrqueting polític i les estratègies de comunicació política han irromput també en l’àmbit municipal i han modificat les formes d’expressió i de funcionament de la política local. Avui dia, el projecte polític en si no és decisiu si no ve acompanyat de tota una estructura operativa dotada dels mecanismes comunicatius i estratègics suficients per a arribar al màxim de racons del municipi i convèncer l’electorat.
Així doncs, Castellbisbal afronta enguany uns nous comicis el 28 de maig marcats pel joc polític propi d’un context com l’actual. En campanya permanent, els partits polítics esgrimeixen les seves respectives “tècniques de seducció” per a atraure l’atenció dels votants del municipi. Però, quines són concretament les estratègies comunicatives que estan utilitzant per a aconseguir condicionar l’opinió pública i guanyar-se el nostre vot?
Cup Castellbisbal
La tendència de les Candidatures d’Unitat Popular (CUP) a no projectar un sol lideratge ens obliga a parlar de lideratges, en plural. Tot i això, en política municipal les cares visibles d’un projecte el representen públicament i, per tant, tenen una importància capital a l’hora de comunicar un determinat missatge. La CUP Castellbisbal es va presentar per primera vegada a les eleccions municipals de 2019 amb Olga Mateo com a cap de llista. Tanmateix, actualment les cares visibles del projecte han canviat i el partit busca defugir els personalismes presentant-se estratègicament de manera coral. El cartell de campanya està confeccionat en estricte compliment d’aquest objectiu.
De cara a les eleccions d’enguany, la CUP Castellbisbal fa seu l’eslògan de campanya del partit a escala nacional “Gent que lluiti és el que cal” per a presentar el seu projecte polític de manera pública. La imitació de l’eslògan de campanya identifica la proposta cupaire directament amb el projecte nacional de la CUP, dirigint el seu missatge a l’electorat que simpatitza també amb el partit a escala nacional i defugint l’estratègia adoptada per AxC i SOM-HI de presentar-se com a partit catch-all, és a dir, partits polítics que pretenen atraure votants d’ideologies i punts de vista diversos.