MónCastellbisbal
A Castellbisbal tot queda obert

Les eleccions municipals del 28M han deixat un panorama polític absolutament obert. Els resultats indiquen que Alternativa per Castellbisbal té cinc regidories i guanya en vots, Som-hi (que es presenta sota el paraigües del PSC) obté la mateixa xifra, Som Veu (la nova candidatura de veïns i veïnes d’urbanitzacions) entra amb molta força amb tres, Junts duplica (ara són dos) i ERC es queda amb un i irromp l’extrema dreta de Vox.

Possibles pactes i negociacions

L’aritmètica electoral permet establir múltiples pactes, a dos, a tres i fins i tot a quatre. L’anterior equip de govern que formaven Alternativa per Castellbisbal i Junts, en minoria (sis més un), ara suma el mateix però repartits de manera diferent (cinc més dos). Repetir l’acord és una de les opcions. Però se n’obren moltes més. Alternativa i Junts més els tres de Som Veu tindrien majoria absoluta. En tots els casos, i com van repetir durant la campanya tots els alcaldables, no es compta Vox atès que tothom va dir que era la línia vermella que no sobrepassarien. Alternativa més Som Veu més ERC també arriben als nou regidors, la qual cosa significa majoria absoluta.

Si agafem la segona força política, recordem que empatada amb la primera pel que fa a regidors, els pactes que es poden establir són molt similars als d’Alternativa. Una de les opcions és; cinc de Som-hi més tres de Som Veu més un d’ERC. Una segona seria el mateix però canviant els republicans per la formació que lidera Gemma Margarit (Junts). En el cas de Som-hi (Dolors Conde), el pacte amb Som Veu i ERC també és suficient.

Es podria plantejar un bipartit entre les dues forces guanyadores. Tanmateix, la líder de Som-hi va dir en campanya que “se’ns fa difícil veure pactes amb partits que no han governat al costat de les persones”, una clara referència a l’equip de l’alcalde Joan Playà, que ara ha tingut com a cap de cartell Susanna Solé.

Si fem pactes ficció, podem trobar quadripartits (sempre amb Alternativa o amb Som-hi) que arriben a la majoria absoluta o, fins i tot, la superen. Som Veu, Junts i ERC sumen sis. Per tant, doncs, qualsevol de les dues forces guanyadores amb aquestes tres s’aniria a onze.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa