MónCastellbisbal
Cartes sobre la taula: el futur de Castellbisbal, en joc 

El joc electoral comença mesos abans de l’arrencada de la campanya i acaba, concretament, vint dies després de la celebració dels comicis. El 17 de juny és la data assenyalada perquè les formacions polítiques que han obtingut representació a l’Ajuntament aconsegueixin sumar nou regidors i assolir així la majoria absoluta. Si aquest supòsit no s’arriba a donar, el partit polític més votat, en aquest cas, Alternativa, assumiria la responsabilitat de revalidar el govern una legislatura més en minoria. 

Arribats a aquest punt, s’obren davant nostre diferents escenaris que encaminen la pròxima legislatura cap a direccions diametralment oposades. En primer lloc, totes les formacions polítiques que han aconseguit representació han marcat com a línia vermella l’entesa amb el partit d’ultradreta Vox, que ha aconseguit representació per primera vegada. Per tant, el regidor ultradretà no entra dins la dinàmica de pactes. 

Els dos principals partits a moure fitxa per atènyer la desitjada majoria

Els dos principals partits a moure fitxa per atènyer la desitjada majoria són Alternativa i SOM-HI, ambdós amb cinc regidors. Per una banda, Alternativa, tot i ser la formació més votada, és la que pot tenir més difícil arribar a assolir la majoria absoluta, contemplant les simpaties amb la resta de partits. La passada legislatura, la formació lila va governar en coalició amb Junts, fet que ens porta a preveure que l’entesa materialitzada fa quatre anys es pot tornar a repetir. Tanmateix, la suma de regidors d’Alternativa i Junts arriba només a 7, lluny de la majoria absoluta. En aquesta tessitura, només Som Veu, amb 3 regidors, tindria la clau per a portar Solé a l’alcaldia de Castellbisbal. La relació entre Som Veu i Alternativa, però, és conflictiva des d’un principi, atès que el naixement de Som Veu es deu en part a les polítiques “centralistes” dels governs liderats per Playà, excandidat d’AxC. En aquest sentit, la possibilitat d’arribar a un acord entre ambdues formacions es presenta improbable, tot i que, a hores d’ara, no podem descartar res.

Per altra banda, el camí de Conde, alcaldable de SOM-HI, cap a l’Ajuntament es creua inevitablement amb els camins de Som Veu i ERC, després de descartar a Junts com a possible soci per la seva proximitat amb Alternativa. La relació entre SOM-HI i Som Veu és imprevisible, però el malestar de la formació de les urbanitzacions vers Alternativa pot facilitar l’arribada d’una entesa. En aquest mateix sentit, la possibilitat que ERC acabi donant el seu suport a Som-hi també està condicionada per l’enemistat dels republicans respecte al partit lila, sorgida arran de la mala experiència de govern viscuda durant la legislatura 2015-2019, quan a mitjans de legislatura Alternativa va trencar el pacte de govern amb ERC just abans que la formació republicana arribés a ocupar l’alcaldia de la vila. A més, la predisposició d’ERC de desterrar Alternativa del govern de Castellbisbal mitjançant l’oferiment del seu suport a Som-hi no és una novetat, ja que la passada legislatura ja es van produir negociacions entre els republicans i socialistes per avançar en aquesta direcció, malgrat que finalment no acabessin fructificant.

El possible suport d’ERC a SOM-HI per a conformar govern situa al partit groc en un escenari complicat: per una banda, l’estratègia de donar el seu suport als socialistes condemnen als republicans a viure a l’ombra del partit de Conde i els allunya encara més dels seus votants independentistes, tendència que ja els ha passat factura en aquestes eleccions; i, per altra banda, l’estratègia de no donar suport a SOM-HI i, per tant, facilitar indirectament un nou govern d’Alternativa, els pot portar a la invisibilització i marginalitat política, a causa de la seva impossibilitat de participar de majories que els ofereixin l’oportunitat de gaudir de més centralitat política. Tenint en compte els mals resultats obtinguts en les eleccions d’enguany, ERC ha de caminar amb peus de plom i calcular bé l’estratègia finalment escollida, ja que no només està en joc el seu futur en aquesta legislatura, sinó també el seu futur a partir de les pròximes eleccions. Sigui com sigui, els republicans tenen a les seves mans la clau per decantar la balança cap a un govern d’Alternativa en minoria o, en el supòsit que Som Veu acabi pactant amb SOM-HI, cap a un govern liderat per Conde.

Arribats a aquest punt, les possibilitats d’Alternativa de revalidar el govern de la vila passen per esperar que SOM-HI no aconsegueixi el suport suficient per a superar el llindar de la majoria absoluta, de la mà de Som Veu i Esquerra, o, contràriament, aconseguir capgirar la truita i arribar a una entesa amb Som Veu i, fins i tot, amb la mateixa ERC, com a única via de superar la majoria absoluta amb el suport també de Junts. En qualsevol cas, el futur polític de Castellbisbal queda obert, només podem restar a l’espera que tots els partits polítics posin les cartes sobre la taula i comenci el joc de pactes postelectorals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa