MónTerrassa
Un mur modernista a Terrassa fet amb pedres d’una ermita
  • CA
Mur Casa Salvans
Mur Casa Salvans | Google Maps

!--akiadsense-->

Els murs de contenció de la Casa Salvans són una construcció del municipi de Terrassa, al barri de Vallparadís, protegida com a bé cultural d’interès local. Se situen al torrent Monner, a tocar del Museu Tèxtil i és el principal lloc de pas per anar fins a les esglésies de Sant Pere pel pont penjat sobre el parc. Forma part de la finca Salvans del carrer de Salmerón, núm. 23-25-27.

Mur de contenció i tanca fet amb paredat comú que disminueix la mida de la pedra en sentit ascendent, utilitzant còdols com a material bàsic. El mur acaba en una línia sinuosa, feta també amb còdols, que a mida que va baixant el pendent del camí (que mena al torrent de Monner), va augmentant d’alçada fins a convertir-se en mur de contenció de terres. Aquest, a la part alta, presenta contraforts lligats entre si per arcs cecs. En un punt d’inflexió hi ha un mirador en voladís sobre el camí (descripció del Catàleg de d’edificis d’interes historicoartístic). L’obra, de 1909, és de l’arquitecte Lluís Muncunill.

El fet que al mateix temps un altre arquitecte, Soteras, estigués enderrocant l’ermita de Sant Jaume, situada on ara hi ha el Museu Tèxtil, per contruir-hi la seva torre, i que les venerables pedres estaven destinades a anar a parar al sot dels fonaments, va fer que ambdós arquitectes acordessin intercanviar les seves respectives pedres; per tant, les de la derruïda església de Sant Jaume s’honoren de formar part del contrafort esmentat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa