MónTerrassa
Els jardins de la Casa Alegre, racó de pau al centre de Terrassa
  • CA
Pintura sobre els Jardins de la Casa Alegre
Pintura sobre els Jardins de la Casa Alegre | Joan Borràs

!--akiadsense-->

Aquest quadre pintat per l’artista Joan Borràs, ens permet fer un cop d’ull a la història dels Jardins de la Casa Alegre de Terrassa, sovint una mica desapercebuts per “culpa” de l’esplendor de l’edifici. Anomenats en els seus inicis “les hortes de Sant Fruitós”, la casa i els jardins pertanyien, tal com indica el nom, a la família Sagrera que hi va construir aquí la seva casa pairal.

Els jardins es troben a la part del darrera de l’actual Casa Museu Alegre de Sagrera al carrer de la Font Vella, núm. 29, al centre de la ciutat, la qual està considerada una de les joies modernistes de Catalunya. L’any 1911 va canviar la seva fesomia resultat d’una reforma duta a terme per Melcior Viñals i va ser quan les hortes van donar pas a aquests jardins tal i com els trobem en l’actualitat. Previ a la reforma, més enllà dels terrenys d’hortes hi havia un celler i un trull, construccions que romanen en els jardins actualment convertides en el dipòsit museístic municipal.

Els jardins de la Casa Alegre de Sagrera de Terrassa | Joan Manel Oller

!--akiadsense-->

L’any 1973, l’Ajuntament amb l’ajut de la Caixa d’Estalvis de Terrassa va adquirir la propietat i des d’aleshores tant la casa com els jardins, estan oberts al públic. Els jardins ocupen l’espai entre les dues ales de la casa i tenen una superfície de 3.522 m2. Es tanquen al nord amb una gran reixa de ferro forjat amb decoració de garlandes i roses que separa la casa de la resta del jardí. El seu paviment està format per un mosaic amb tessel·les de marbre de tres colors que configuren una lleugera decoració vegetal i la inscripció “Salve” davant la reixa.

Són d’estil romàntic francès. Hi podreu trobar elements com ara un estany central amb l’estàtua d’un nen amb una oca, una gruta adossada al mur nord i bancs per seure. Diversos caminals envoltats per parterres de gespa recorren el jardí. Al jardí hi podeu accedir des del carrer de la Fontvella i també pel carrer del Cardaire. S’han fet les adaptacions per dotar de major accessibilitat l’entrada als jardins des d’aquesta entrada del carrer del Cardaire.

Els jardins de la Casa Alegre de Sagrera de Terrassa | Joan Manel Oller

!--akiadsense-->

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa