MónTerrassa
Veïns de Matadepera reclamen recuperar la població d’orenetes
  • CA

Orenetes Matadepera és una iniciativa ciutadana de sensibilització, estudi i protecció de l’oreneta cuablanca a Matadepera. La plataforma ha utilitzat les xarxes socials per enviar un comunicat en què mostra la seva preocupació per la situació d’aquesta espècie al municipi. Exposen que les orenetes són una espècie amenaçada d’extinció i recorden que està protegida per la llei pel seu paper en el control de plagues i insectes.

Malgrat això, denuncien que el 2016, va ser destruït un dels assentaments més importants al centre de l’antic poble, a l’edifici de la policia municipal. L’entitat lamenta que l’Ajuntament va enretirar la totalitat dels nius que hi havia a la façana, dels quals 43 estaven en condicions de ser ocupats. “Tres anys després només queden 7 nius a l’edifici, censats pel Projecte Orenetes”, recalquen.

Ara, han decidit dir prou i reclamen a l’Ajuntament de Matadepera “que repari el mal causat”. L’objectiu és recuperar la població d’orenetes que es va perdre i per això, diuen, convindria demanar ajuda a la comunitat experta. També instal·lar nius artificials, facilitar punts on puguin recollir fang per construir-ne de nous i protegir-les de noves molèsties. “Seria bo que l’Ajuntament dugués a terme campanyes de sensibilització i s’impliqués en el Projecte Orenetes, de l’Institut Català d’Ornitologia”, subratllen.

Des d’Orenetes Matadepera afirmen que “hi ha gent que pensa que els nius d’oreneta són una molèstia per les defecacions dels pollets, però hi ha moltes solucions imaginatives que fa molts anys que s’apliquen arreu del món. Busquem-les”. La plataforma recorda que l’arribada estiuenca de les orenetes al poble és “un miracle natural que va acompanyar els nostres avis i del que no volem privar els nostres fills”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa