Les Festes de Sant Sebastià es basen en la tradició i l’esperit solidari de la gent de pagès, on tothom sense distinció de sexe ni edat, hi tenia cabuda, on compartir era indispensable i on la cura de l’entorn esdevenia imprescindible. “Així doncs, volem que aquests principis d’igualtat, solidaritat i sostenibilitat siguin els eixos centrals de les celebracions d’enguany”, explica el president de la Germandat de Sant Sebastià, Guillem Montagut.
Un dels actes incorporats recentment al programa de les Festes de Sant Sebastià tindrà lloc aquest dijous 10 de gener a 2/4 de 8 del vespre i a la Parròquia de Sant Joan. Socis de la Germandat de Sant Sebastià i tots aquells que s’hi vulguin afegir entraran un pi a l’altar major de l’església per tal d’unir els dos símbols principals de les festes: el sant i el pi. Mossèn Joan Artur Boardman beneirà el pi que romandrà en el lloc més destacat durant tots els actes. I tot seguit, l’organista Vicenç Grané interpretarà “La melodia del pi”.
La Germandat de Sant Sebastià arrenca oficialment els actes de divendres amb una xocolatada que tindrà lloc a les 5 de la tarda des de la Plaça de l’Ajuntament. Tot seguit, i als volts de les 6, el Pi dels Nens, que tindrà lloc des de la mateixa Plaça de l’Ajuntament fins a la Plaça de Cal Baldiró. A continuació es farà al plantada de l’arbre a la plaça, que serà grimpat l’endemà. Aquest any també acompanyarà la comitiva la colla del Bitxo del Torrent Mitger.
L’acte solemne d’inici de les Festes de Sant Sebastià és una repicada general de campanes de l’Església de Sant Joan que tindrà lloc el dissabte 12 a quarts de nou del matí. Aquest any, la Banda de Matadepera realitzarà part del toc de campanes i acompanyarà el repic general interpretant algunes peces… des de dalt del campanar!

!--akiadsense-->
Fira i grimpada dels infants
Un any més, el que fa dinou, es munta una Fira de Sant Sebastià (l’antiga Fira d’Artesans), que estarà aquest dissabte dia 12 de gener pels carrers i places del centre: Plaça de Cal Baldiró, carretera de Terrassa, carrer Pere Aldavert i carrer sant Joan, des de la plaça de l’Església i fins al carrer de cal Beltrà, de 2/4 de 10 del matí i fins a les 3 de la tarda.
El mateix dissabte, a la plaça de Cal Baldiró, a les 10 del matí i fins a les 2 del migdia, la Grimpada de del pi dels nens. Aquest any volem destacar encara més aquest concurs que de ben segur ajuda a forjar els millors grimpaires dels pròxims anys. La canalla fins a deu anys tenen aquí la seva única cita anual. Com és costum només els deu millors classificats podran repetir grimpant la setmana següent el pi gran. Els menuts estaran encordats i assegurats per experts grimpaires i alpinistes matadeperencs.

!--akiadsense-->
Baixada del pi i grimpada d’adults
Dissabte, a les 10 de la nit, tres petards avisaran del l’inici de la baixada del pi fins la plaça de Cal Baldiró. Des de la Germandat de Sant Sebastià es vol que, com l’any passat, s’incorporin noies i dones per a que es sumin a la baixada. La Junta demana que tothom tingui una especial cura de deixar l’espai natural net de deixalles així com que es retirin els vehicles estacionats en aquest itinerari per evitar ratllades i altres problemes en el moment de baixar el pi. El pi es baixarà pels següents carrers: Gaietà Vallès, Sant Miquel, Jaume Español, Plaça Sant Jordi, Sant Llorenç, Sant Joan, Carretera de Terrassa, Sant Isidre i Plaça de Cal Baldiró. Un anymés, es comptarà amb la generositat de la gent de La Granja que obsequiaran els portadors del pi amb cervesa (fins acabar existències).
A l’entrar al carrer Sant Joan, i com d’altres ocasions, es tornarà a gaudir de la música popular creada especialment per corejar l’arribada del pi a la plaça. El mestre Sergi Cuenca va composar aquesta melodia que acompanyarà aquests moments d’alegria col·lectiva. I llavors, i fins a la matinada, festa a la mateixa plaça amb el DJ Jordi Gavarró. Hi haurà servei de bar.

!--akiadsense-->
A la Plaça de Cal Baldiró, a les 8 del matí del diumenge 13 de gener, les persones més expertes en l’ús de la destral catalana, trauran l’escorça al pi tal com ens han ensenyat el Pauet, el Vicenç, el Quimet… D’aquesta manera quedarà a punt i llis per ser plantat i amb les condicions per ser grimpat la setmana següent. I a les 12h, un any més, un dels actes centrals de les festes: la Plantada del Pi, que també serà a mà. Per fer-ho possible, en el seu moment es va adaptar el forat existent a la plaça al nou sistema que ja s’utilitza des de fa tres anys per plantar l’arbre manualment amb seguretat.
Dimecres, a la Plaça de Cal Baldiró, a les 8 de la tarda del dimecres 16, i sense la pressió del concurs, és un bon moment per provar les pròpies forces i fer un tast de les condicions del pi. El Gran Concurs de Grimpaires a la Plaça de Cal Baldiró és un dels actes centrals de les festes. Un concurs que es realitza des del 1975 i que amb agilitat, tècnica i experiència tothom busca el mateix: el pernil. A les 10 del matí s’obriran les inscripcions que es tancaran a l’arribar el centenar d’inscrits.
Al concurs, es començarà amb els deu millors grimpaires classificats en el concurs infantil de la setmana anterior. A continuació, la resta de categories, i s’acabarà amb els millors grimpaires dels anys anteriors. Les categories són: 10-15 anys (categoria mixta) i els guanyadors del pi dels nens; a partir de 15 anys (masculina) i a partir de 15 anys (femenina). El primer classificat de cada categoria rebrà un pernil. Els grimpaires estaran encordats i assegurats pels experts alpinistes.
Com en altres anys la Germandat oferirà durant tot el matí el reconfortant “caldo de Sant Sebastià” i un petit tast de “menuts de porc”. D’aquesta manera passarem millor el fred i recordarem aquests menjars que eren tan tradicionals anys enrere. En aquestes dates en moltes cases es matava el porc i aquests dos plats eren part de l’esmorzar habitual.