MónTerrassa
Regals de Nadal per a la Guàrdia Urbana de Terrassa
  • CA

Avui en dia ja no és tradició i pot resultar fins i tot sorprenent, però ara fa més de seixanta anys, la coneguda com a Guàrdia Urbana de Terrassa rebia regals per les festes de Nadal. Era una mostra d’agraïment cap a un cos que feia poc que havia nascut, i que es limitava a ser reguladors del trànsit. A la imatge podem veure com els agents tenen un bon munt d’obsequis davant del desaparegut Grup Escolar Torrella, actualment plaça Clavé/Portal de Sant Roc/Rambla d’Ègara, un dels punts que tradicionalment ocupaven. Ens trobem a l’any 1954.

Els membres del cos de la Policia Municipal de Terrassa se’ls coneixia popularment com els “municipals” o “guàrdies urbans”, i com explica l’historiador Joaquim Verdaguer en el seu blog, va ser un grup creat específicament per regular el trànsit, una funció que fins aleshores no tenia cap sentit, ja que la presència d’automòbils era escassa o inexistent. L’Ajuntament va decidir col·locar-los en els punts en què hi havia descoordinació viària per intentar posar una mica d’ordre. Se’ls distingia pel seu peculiar casc blanc d’explorador.

Va ser a finals de la dècada dels 40 quan van aparèixer aquests primers llocs de regulació del trànsit. Es trobaven ubicats en punts prou cèntrics com el ja mencionat plaça Clavé/Rambla, però també a la plaça Enric Granados-Rambla i a la placeta de Saragossa. Amb el temps es va decidir anar-los ubicant en d’altres zones fins que la introducció dels semàfors va fer la seva presència ja innecessària.

Com a curiositat, fent referència a la data en què està fixada la fotografia que presenta l’Arxiu Municipal podem dir que el mateix 1954 es va crear la secció de gala de la Policia Municipal. Estava formada per cinc agents, elegits dins del cos, i s’encarregaven d’acompanyar els membres de la corporació municipal en els actes oficials, religiosos, cívics i populars.

Guàrdia urbà a la Rambla, regulant el trànsit | AMAT

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa