MónTerrassa
Coneixeu Samuel Morera, l’alcalde republicà de Terrassa?
27 de febrer de 1936, Carnet d’alcalde de Terrassa de Samuel Morera
27 de febrer de 1936, Carnet d’alcalde de Terrassa de Samuel Morera | FBM

!--akiadsense-->

Un 10 d’agost de 1889, ara fa 130 anys, naixia a Monistrol de Montserrat, Samuel Morera i RIbas, un personatge que ha marcat la història de Terrassa. La Fundació Irla recorda la figura de Samuel Morera de la mà de l’historiador Josep Puig:

Samuel Morera i Ribas va créixer en una família protestant que el va predisposar a una actitud crítica cap el poder constituït. De jove va marxar a Argentina per evitar el servei militar en el marc de les guerres colonials espanyoles al Nord d’Àfrica.

Tornat a Catalunya va iniciar el seu compromís polític a Fraternitat Republicana de Terrassa de la qual n’esdevindria un dels seus líders, i en representació de la qual va participar a la fundació d’Esquerra Republicana. Després de ser primer tinent d’alcalde i alcalde accidental, és escollit alcalde de Terrassa l’1 de setembre de 1932. Morera revalida el càrrec d’alcalde de Terrassa en les eleccions del 14 de gener de 1934.

El 6 d’octubre de 1934, fent costat al president Lluís Companys, Morera proclama l’Estat Català des de l’Ajuntament de Terrassa i hissà la bandera estelada a la façana del consistori. Samuel Morera és detingut i no és alliberat fins als 9 d’abril de 1935. En el Consell de Guerra següent és condemnat a dotze anys de presó i va ser confinat a la Model. Arran de les eleccions del 16 de febrer de 1936 i del triomf del Front Popular, Samuel Morera és alliberat i retorna a Terrassa en olor de multituds. Es fa càrrec de la direcció de l’Ajuntament.

A la fi de la Guerra Civil s’exilià a Mèxic on va continuar sent un actiu membre i dirigent d’Esquerra Republicana i col·laborador de l’Orfeó Català. Morera va morir a Mèxic DF el 20 de febrer de 1969.

Podeu conèixer amb més profunditat la vida i carrera de Morera en aquest monogràfic

Juliol de 193, el president Francesc Macià entre l’alcalde de Terrassa Samuel Morera i el diputat Domènec Palet i Barba
Juliol de 193, el president Francesc Macià entre l’alcalde de Terrassa Samuel Morera i el diputat Domènec Palet i Barba | FBM

!--akiadsense-->

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa