MónTerrassa
Coneixeu Samuel Morera, l’alcalde republicà de Terrassa?
  • CA
27 de febrer de 1936, Carnet d’alcalde de Terrassa de Samuel Morera
27 de febrer de 1936, Carnet d’alcalde de Terrassa de Samuel Morera | FBM

!--akiadsense-->

Un 10 d’agost de 1889, ara fa 130 anys, naixia a Monistrol de Montserrat, Samuel Morera i RIbas, un personatge que ha marcat la història de Terrassa. La Fundació Irla recorda la figura de Samuel Morera de la mà de l’historiador Josep Puig:

Samuel Morera i Ribas va créixer en una família protestant que el va predisposar a una actitud crítica cap el poder constituït. De jove va marxar a Argentina per evitar el servei militar en el marc de les guerres colonials espanyoles al Nord d’Àfrica.

Tornat a Catalunya va iniciar el seu compromís polític a Fraternitat Republicana de Terrassa de la qual n’esdevindria un dels seus líders, i en representació de la qual va participar a la fundació d’Esquerra Republicana. Després de ser primer tinent d’alcalde i alcalde accidental, és escollit alcalde de Terrassa l’1 de setembre de 1932. Morera revalida el càrrec d’alcalde de Terrassa en les eleccions del 14 de gener de 1934.

El 6 d’octubre de 1934, fent costat al president Lluís Companys, Morera proclama l’Estat Català des de l’Ajuntament de Terrassa i hissà la bandera estelada a la façana del consistori. Samuel Morera és detingut i no és alliberat fins als 9 d’abril de 1935. En el Consell de Guerra següent és condemnat a dotze anys de presó i va ser confinat a la Model. Arran de les eleccions del 16 de febrer de 1936 i del triomf del Front Popular, Samuel Morera és alliberat i retorna a Terrassa en olor de multituds. Es fa càrrec de la direcció de l’Ajuntament.

A la fi de la Guerra Civil s’exilià a Mèxic on va continuar sent un actiu membre i dirigent d’Esquerra Republicana i col·laborador de l’Orfeó Català. Morera va morir a Mèxic DF el 20 de febrer de 1969.

Podeu conèixer amb més profunditat la vida i carrera de Morera en aquest monogràfic

Juliol de 193, el president Francesc Macià entre l’alcalde de Terrassa Samuel Morera i el diputat Domènec Palet i Barba
Juliol de 193, el president Francesc Macià entre l’alcalde de Terrassa Samuel Morera i el diputat Domènec Palet i Barba | FBM

!--akiadsense-->

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa