MónTerrassa
L’edifici de la Societat General d’Electricitat de Terrassa
  • CA

La Societat General d’Electricitat (avui Viena) fa 110 anys aquest 2018. Se situa a la cantonada dels carrers de la Unió i de Joan Coromines de Terrassa, protegit com a bé cultural d’interès local. Es va fer als terrenys de l’antic Vapor Busquets. L’edifici modernista és de Lluís Muncunill. Aquest coronament sinuós n’és l’element més característic, així com el ritme de les obertures, d’arc rebaixat.

És un edifici de caràcter industrial format per dues naus de planta rectangular i unides longitudinalment, una de les quals de majors proporcions i qualitat que l’altra. La nau principal, de doble alçada, és coberta amb voltes catalanes de revoltó, atirantades, que donen un joc de cobertes sinuoses que deixen a cada inflexió una eixida del baixant del desguàs. Als panys de paret que queden entre aquest ritme de baixants s’hi obren un finestral a nivell de planta i un grup de tres finestres de ventilació al cim. Totes les obertures són d’arc carpanell i fetes amb maó així com la cornisa de remat que segueix la sinuositat de les cobertes. Tot l’edifici està vestit amb maó vist. A l’interior resta un tros de sòcol original de ceràmica vidriada. La segona nau, de menys alçada, també és feta amb coberta a la catalana i maó vist. A la façana té un rètol de trencadís amb el nom de la companyia.

La Societat General d’Electricitat es va crear l’any 1896 al carrer Cremat, per produir electricitat i arrendar-la per a l’enllumenta públic per a ús particular i per a altres usos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa