MónTerrassa
L’Anònima: una xemeneia en record d’una de les grans fàbriques de Terrassa
  • CA
Fabrica Saphil. Opuscle Saphil, 1929
Fabrica Saphil. Opuscle Saphil, 1929 | Arxiu Municipal de Terrassa

!--akiadsense-->

L’11 de desembre de 1919 es va constituir a Terrassa la Societat Anònima de Pentinament i Filatura de Llana (SAPHIL). Era el producte de la fusió de quatre empreses estameres: Francesc Salvans, Joan Salvans i Pascual, Fills d’Enric Torrella i Francesc Massana (ex-Niquet). Aquestes quatre empreses del ram de la llana es van fusionar per fer front a la crisi econòmica causada per l’acabament de la Primera Guerra Mundial i la desaparició sobtada de les comandes per part dels països bel·ligerants. Saphil, coneguda popularment com l’Anònima, transformava la llana en brut en filatura.

La fotografia correspon a deu anys després de la seva creació i coincidint amb una primera reforma de l‘antic edifici industrial de Terrassa, protegit ara com a bé cultural d’interès local. Un conjunt fabril d’estructura complexa, format per diverses construccions que abastaven part de dues illes situades a banda i banda del carrer de Galileu, entre els carrers de Vázquez de Mella, Martín Díez, Fra Bonaventura Gran, Arquimedes i Pi i Margall. Contenia elements de diverses èpoques i estils; tanmateix, hi destacava l’edifici amb façana al carrer de Galileu, que mostrava elements del vocabulari clàssic, a més d’un espai enjardinat ubicat en la cantonada dels carrers Vázquez Mella amb Pi i Margall. Actualment, se’n conserva només la xemeneia, de 36 metres d’alçada i construïda l’any 1961 amb les lletres SAPHIL, i un parell de naus.

Amb el tancament de l’empresa Sociedad Anònima del Peinaje e Hilatura de Lana l’any 1991 (la Saphil, o l’Anònima), al carrer de Galileu, i la posterior requalificació d’aquesta zona urbana, les quadres a redós de la xemeneia van ser enderrocades i l’espai es va transformar en la plaça de l’Anònima, deixant, al seu bell mig, la xemeneia.

Només en resta la xemeneia i un parell de naus
Només en resta la xemeneia i un parell de naus | FAVT

!--akiadsense-->

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa